Підтримати нас

Суд визнав винним в колабораціонізмі тюремника з колонії в Херсоні Олександра Ширенка

Автор статті
22 березня 2024 11:34
328
Поширити:
Північна виправна колонія №90 в Херсоні. Фото зі сторінки колонії у фейсбуці

Ужгородський суд 15 березня визнав винним у колабораціонізмі 55-річного Олександра Ширенка зі села Правдиного Білозерської громади на Херсонщині, який працював в Північній виправній колонії № 90 під час окупації Херсона.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” з посиланням на вирок суду. 

У 2022 році окупаційна адміністрація на базі Північної виправної колонії № 90 створила "Управління служби виконання покарань по Херсонській області" (Далі УСВП по Херсонській області). Незаконний орган запрацював з 1 червня 2022 року та об`єднував всі установи виконання покарань на окупованій Херсонщині.

У червні 2022 року Олександр Ширенко обійняв посаду молодшого інспектора 1 категорії відділу безпеки незаконної "УСВП по Херсонській області" із присвоєнням спеціального звання – старший прапорщик внутрішньої служби. Чоловік мав контролювати, щоб засуджені дотримувалися режиму колонії та розпорядку дня.

Перед тим, як ЗСУ звільнили Херсон, російська окупаційна адміністрація перемістила "УСВП по Херсонській області" до Генічеська. З того часу Олександр Ширенко продовжує працювати на незаконній посаді в Генічеську.  

Вину Ширенка в суді доводили письмовими доказами та показаннями п’ятьох свідків.

Перший свідок розповів, що працює в Північній виправній колонії №90 на посаді в. о. начальника оперативного відділу. У підсобному приміщенні він 31 липня 2023 року виявив документи, що підтверджують винуватість Ширенка.

Другий і третій свідки познайомилися з обвинуваченим на роботі ще до повномасштабного вторгнення. Вони підтвердили, що той залишився працювати в колонії під час окупації добровільно. Ширенко мотивував своє рішення кращою зарплатою та бажанням працювати при російській владі. 

За словами четвертої свідкині, Ширенко працював у колонії молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки, можливо, 2-3 роки до повномасштабного вторгнення, а потім пішов на пенсію. У червні 2022 року Ширенко повернувся, за його словами, тому що потребував грошей. Чоловік отримував зарплату в  рублях та мав паспорт громадянина РФ. П’ята свідкиня підтвердила всю інформацію. 

У підсумку суд призначив Олександру Ширенку 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він не має права обіймати керівні посади в органах влади, установах, підприємствах 11 років. Початок строку відбування покарання рахуватимуть з моменту його затримання.

  • Відомо, що вже декільком працівникам Північної виправної колонії № 90 оголосили вироки за співпрацю з РФ. Так, колишній старший інспектор відділу нагляду і безпеки колонії отримав 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

  • Колишній помічник начальника колонії 45-річний Олег Тютюрай отримав 14 років ув’язнення з конфіскацією майна. Він очолив незаконно створений «слідчий ізолятор №1» і займався репресіями проти цивільних українців.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ