Підтримати нас

Прямі переговори з ОРДЛО: В’ятрович написав заяву в СБУ, а Вакарчук вимагає пояснень

Автор статті
13 березня 2020 11:38
846
Поширити:

Народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Володимир В’ятрович звернувся до СБУ, НАБУ і ДБР із заявою про державну зраду керівника Офісу президента Андрія Єрмака і екс-президента Леоніда Кучми, які підписали на переговорах ТКГ у Мінську документ, який передбачає прямі переговори з терористами, які окупували частину Донбасу.

Про це повідомляє Українська Правда з посиланням на Володимира В’ятровича у facebook, Святослава Вакарчука у facebook.

Дослівно у заяві: "Такі дії Єрмака і Кучми суперечать Конституції України й законам України і свідчать про підтримку ними дій держави-агресора, спрямованих на зняття з Росії відповідальності за агресію і окупацію українських територій, трактування цієї агресії та окупації як "внутрішнього конфлікту", а представників окупаційних органів як буцімто представників окремих районів Донецької та Луганської областей".

Деталі: У документі підкреслюється, що українське законодавство та рішення міжнародних судів і організацій визначають російську агресію і окупацію територій Донбасу та Криму як міждержавний конфлікт.

В’ятрович констатує у заяві, що дії Єрмака і Кучми містять ознаки злочину, передбаченого статтею 111 КК України – державна зрада.

Нардеп вимагає відкрити кримінальне провадження за фактом державної зради, вчиненої Єрмаком і Кучмою, і розслідувати причетність до цього інших посадовців, зокрема, президента України Володимира Зеленського.

${gallery:588d36882e4d102c9cfb252b0fab64b7}

Водночас, народний депутат від партії "Голос" Святослав Вакарчук звернувся до Зеленського із вимогою пояснити, що за документ про "консультативну раду" підписали у Мінську представники України в ТКГ.

Пряма мова Вакарчука: "Я вимагаю від президента надати офіційне пояснення щодо цього документа.

Що саме було підписано в Мінську?

Яка позиція влади і особисто президента щодо прямих переговорів з посібниками окупантів, яких контролює Москва?

Від себе додам. Прямих переговорів з представниками окупаційного режиму не може бути. "Голос" і я особисто зробимо все можливе, щоб цього не сталося".

Що було раніше: Інтернет-видання "Дзеркало тижня" повідомило, що у Мінську підписано домовленості про створення консультативної ради, в якій передбачаються прямі переговори між представниками окупаційної влади ОРДЛО та українською стороною.

Згідно з опублікованим ЗМІ текстом документа, до цієї ради мають входити 10 представників від України і 10 представників від ОРДЛО, а також по одному представнику від Росії, Франції, Німеччини та ОБСЄ.

В протоколі від 11 березня відзначається, що рішення ТКГ про заснування консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 року після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.

Чому це важливо: Росія 6 рік здійснює гібридну військову агресію проти України, анексувавши Кримський півострів та підтримуючи незаконні збройні формування на Донбасі військовою технікою та силами регулярних військ. При цьому РФ не визнає своєї участі в агресії та називає війну на Донбасі "внутрішнім конфліктом України". Кремль постійно схиляє офіційний Київ до безпосередніх переговорів із бойовиками.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ