Підтримати нас

Працівницю Північної виправної колонії з Херсона засудили до 12 років увʼязнення за колабораціонізм

22 травня 2024 16:07
165
Поширити:
Фото зі старої сторінки у фейсбуці Північної виправної колонії №90

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області 16 травня визнав винною в колабораціонізмі 37-річну Катерину Батожну та призначив їй 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.  

Про це повідомляє “Вгору” з посиланням на вирок суду.

Як йдеться у вироку, у Херсоні окупаційна адміністрація на базі "Північної виправної колонії № 90" створила свій незаконний орган з питань виконання покарань (рос. "УСИН по Херсонской области"). Він запрацював з 1 червня 2022 року та об'єднав всі установи виконання покарань на окупованій території Херсонщини.

Починаючи з 1 червня 2022 року в колонію набирали працівників. Тоді ж на посаду молодшого інспектора 2 категорії відділу охорони "УСИН по Херсонской области" із присвоєнням спеціального звання “рядовий внутрішньої служби” призначили Катерину Батожну. Вона повинна була контролювати режим утримання ув'язнених.

У жовтні 2022 року перед звільненням Херсона російська окупаційна адміністрація перемістила "УСИН по Херсонской области" вглиб окупованої Херсонщини. Катерина Батожна у жовтні 2022 року виїхала  на нову адресу незаконної установи виконання покарань, де продовжила працювати.

Відгук обвинуваченої в російській соцмережі "Вконтактє"

У суді вину жінки підтверджували як письмовими доказами, так і показами чотирьох свідків, які за фотографіями впізнали обвинувачену.

Катерина Батожна народилася в Нижньому Тагілі в Росії, але давно мешкала на Херсонщині. Можливо, зараз жінка повернулася на батьківщину. Зокрема, вона публікує відгуки про заклади в Нижньому Тагілі. 

  • Національна поліція заочно повідомила про підозру в порушенні законів і звичаїв війни тюремнику із Херсонщини, 42-річному Олексію Арнауту, який добровільно обійняв посаду першого заступника начальника незаконно створеного «Управління служби виконання покарань по Херсонській області».

  • Ужгородський суд 15 березня визнав винним у колабораціонізмі 55-річного Олександра Ширенка зі села Правдиного Білозерської громади на Херсонщині, який працював у Північній виправній колонії № 90 під час окупації Херсона.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів