Підтримати нас

Переселенці повертаються на окуповані території через високі ціни на житло

07 жовтня 2017 06:00
248
Поширити:

Протягом двох місяців волонтери БФ "Право на захист" проводили моніторинг і опитування людей на п'яти пунктах пропуску, передає ІА "Вчасно".

Практично половина з тих, хто перетинає лінію розмежування - пенсіонери, а значна частина людей була змушена повернутися на окупованих територію через високі ціни на оренду житла на території, підконтрольній Україні.

Більшість респондентів (91,3%) вказали непідконтрольні території як постійне місце проживання до початку конфлікту. Варто зазначити, що 79,6% з них постійно проживають на цій території.

27% всіх респондентів заявили, що внаслідок конфлікту змінили своє місце проживання. З них майже половина респондентів (46%) повернулися на непідконтрольні території. 42% через високу орендну плату житла, 29% повернулися, тому що відзначили стабілізацію на колишньому місці проживання, а 18% - неможливість знайти роботу за місцем перебування.

32% тих, хто повернувся, назвали інші причини, серед яких переважали бажання жити вдома, догляд за родичами та страх втратити житло. З іншого боку, негативне ставлення з боку місцевих як причину повернення на непідконтрольні Україні території назвали менше ніж 1% від тих, хто вирішив повернутися.

41,5% опитаних старше 65 років сказали, що перетинають лінію зіткнення щомісяця або частіше, а 51,7% опитаних того ж віку - раз у квартал або частіше, що може бути пов'язано з нормами законодавства України щодо отримання пенсій та адресної матеріальної допомоги.

Основними причинами перетину лінії зіткнення залишаються відвідування родичів, вирішення питань з документами (головним чином, стосуються пенсій), покупка товарів, зняття готівки, а також перевірка свого майна.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів