Підтримати нас

Оголосили підозри жителькам Борозенського на Херсонщині: допомагали проводити незаконний референдум

31 травня 2024 19:36
238
Поширити:
Фото: Pexels

Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру в колабораціонізмі жителькам Борозенського Херсонської області 41-річній Олені Каліні та 61-річній Ніні Каліні.

Текст підозр опублікували на сторінці Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, у вересні 2023 року жінки увійшли до складу незаконної дільничної виборчої комісії (ДВК) №820, яка була створена на території тоді окупованого села Борозенське Бериславського району в захопленій сільській раді.

У період із 23 до 27 вересня 2022 року підозрювані допомагали організовувати та проводити незаконний референдум щодо виходу Херсонщини зі складу України та приєднання до РФ. Вони зі скриньками для “голосування” обходили будинки місцевих жителів. Підозрювані агітували людей ставити “відповідні” відмітки в бюлетенях. Також вели облік місцевих жителів, які проголосували та передавали дані до незаконно створеної ДВК №820 для проведення підрахунків, стверджують правоохоронці.

Жінкам загрожує від п'яти до десяти років ув'язнення.

  • З 23 по 27 вересня 2022 року під час захоплення Херсонської області окупаційна влада провела незаконний референдум щодо виходу зі складу України та приєднання до Росії. Але окупаційні виборчі дільниці були пусті, а представники нелегітимних комісій у супроводі російських військових обходили будинки місцевих жителів. Окрім цього окупаційні війська викрадали людей. 
  • На засіданні Ради безпеки ООН засудили дії РФ і назвали цей референдум незаконним.
  • Уряд Великої Британії запровадив санкції проти Росії за псевдовибори на окупованих територіях України. Зокрема, під обмеження потрапили окупаційний голова Херсонської адміністрації Андрій Алексеєнко, а також голова незаконної виборчої комісії в Херсонській області Марина Захарова.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів