Підтримати нас

Кадровий голод: в окупаційному суді у Новотроїцьку на Херсонщині працюють люди без відповідного досвіду

12 жовтня 2024 19:37
93
Поширити:
Мадіна Абдуліна та Оксана Рудницька

На лівобережжі Херсонщини Мадіна Абдуліна зі Ставропольського краю та Оксана Рудницька з Криму стали суддями окупаційного Новотроїцького міжрайонного суду. До цього вони були помічницями мирових суддів. 

Про це йдеться у розслідуванні журналістки “Вгору”.

Зазначається, що обидві виконували допоміжні функції: готували документи, допомагали в дослідженні матеріалів справи, але не ухвалювали рішень. Ставши суддями, вони отримали повноваження не лише самостійно вирішувати судові справи, а ще й розглядати складніші цивільні й кримінальні справи порівняно з мировими судами.

З матеріалу відомо, що третій “суддя” Олексій Пушной у 2014 році проходив строкову службу у внутрішніх військах в Криму. Однак після анексії півострова не прибув до нового місця дислокації й почав служити в російській поліції Севастополя. Чоловіка навіть притягали до дисциплінарної відповідальності під час служби. 

Юристка Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, адвокатка громадської приймальні УГСПЛ в Херсоні Наталя Юрченко пояснює, що призначення суддів без відповідного досвіду свідчить про кадровий голод у Росії та не бажання російських суддів працювати в окупованих регіонах України. До того ж місцеві українські судді в практично не співпрацюють з російськими окупантами, тому їм доводиться призначати на ці посади некомпетентних людей, допускає юристка.  

  • Незаконний Херсонський обласний суд розташували в окупованому Генічеську. Там працює 19 суддів, які мають помічників, а також є голова й заступник голови, адміністраторка. Головою та заступником в незаконному Херсонському обласному суді працюють 48-річний Олександр Цветков та 60-річний Віктор Можелянський. Обидва мають значний суддівський стаж у Криму та заочно засуджені за держзраду.
  • 20 серпня Вища рада правосуддя (ВРП) ухвалила рішення про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Наталії Шарко. У серпні правоохоронці їй заочно повідомили про підозру в державній зраді. Попри це Шарко отримувала українську зарплату. З січня 2022 року до квітня 2023 року їй виплатили 1 мільйон 340 тисяч 504 гривні 13 копійок. 
  • 9 квітня Вища рада правосуддя звільнила суддю Генічеського районного суду Херсонської області Юлію Берлімову.  Вона залишилася на окупованій території та у липні 2022 року пішла на співпрацю з РФ. Попри це вона продовжувала отримувати українську суддівську винагороду. З лютого 2022 року по квітень 2023 року Берлімовій виплатили 1 млн 469 тисяч 802 гривні.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів