Підтримати нас

Хто очолив незаконно створений російськими окупантами Херсонський обласний суд?

12 жовтня 2024 17:56
101
Поширити:
Віктор Можелянський і Олександр Цветков

Незаконний Херсонський обласний суд розташували в окупованому Генічеську. Там працює 19 суддів, які мають помічників, а також є голова й заступник голови, адміністраторка.

Про це йдеться у розслідуванні журналістки “Вгору”.

Судді приїхали з Криму, Бурятії, Татарстану, Мордовії, Чуваської Республіки, Ставропольського й Забайкальського краю, областей Росії. 

“Щоб блискавично побудувати нову кар'єру, росіяни йдуть працювати суддями в незаконних установах на окупованих територіях України. У Росії їм би довелося витратити 7-10 років, аби здобути юридичну практику та виконати вимоги щодо стажу й освіти та врешті стати суддею. Їх не зупиняє навіть те, що суддівство на окупованій території іншої країни – це порушення міжнародного права”, – йдеться в матеріалі.

Як дослідила журналістка “Вгору”, головою та заступником в незаконному Херсонському обласному суді працюють 48-річний Олександр Цветков та 60-річний Віктор Можелянський. Обидва мають значний суддівський стаж у Криму та заочно засуджені за держзраду. А Можелянський до того ж підозрюється в порушенні законів і звичаїв війни за незаконний вирок українському активісту, учаснику Євромайдану в Києві Олександру Костенку.

Зазначається, що в цю установу хотіла потрапити й місцева жителька Наталія Шарко – суддя Генічеського райсуду Херсонської області. Але їй відмовили. 

  • 20 серпня Вища рада правосуддя (ВРП) ухвалила рішення про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Наталії Шарко. У серпні правоохоронці їй заочно повідомили про підозру в державній зраді. Попри це Шарко отримувала українську зарплату. З січня 2022 року до квітня 2023 року їй виплатили 1 мільйон 340 тисяч 504 гривні 13 копійок. 
  • 9 квітня Вища рада правосуддя звільнила суддю Генічеського районного суду Херсонської області Юлію Берлімову.  Вона залишилася на окупованій території та у липні 2022 року пішла на співпрацю з РФ. Попри це вона продовжувала отримувати українську суддівську винагороду. З лютого 2022 року по квітень 2023 року Берлімовій виплатили 1 млн 469 тисяч 802 гривні.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів