Підтримати нас

Директор "Асканії-Нова" заперечив слова очільника ХОВА про повне знищення заповідника

19 серпня 2024 14:23
439
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що заповідника "Асканія-Нова", який розташований на тимчасово окупованій території Херсонської області “більше немає”.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Останнє, що я чув - вони вивозять тварин до Криму і до Росії. Тобто можна сказати, що заповідника більше немає. Пограбували вони його капітально", - зазначив Прокудін.

Директор заповідника "Асканія-Нова" Віктор Шаповал в коментарі Суспільному повідомив, що переконаний, що слова Прокудіна вирвали з контексту, факти вивезення тварин дійсно мають місце, але про знищення заповідника на сьогодні не йдеться.

"Це процес, що відбувається, але не доконаний факт. На сьогодні вивезено у РФ і на тимчасово окуповану територію Криму 20 тварин. Частина тварин загинули через недогляд, відсутність кваліфікованого наукового супроводу і ветеринарного обслуговування. Значна частина заповідного степу - понад 2000 га, вигоріла внаслідок пожеж різної природи", - розповів директор заповідника.

За його словами,  факти незаконних дій на території заповідника фіксуються спеціальною комісією при Херсонській ОВА та Держекоінспекцією. Наразі вже відкрили низку кримінальних проваджень.

"Факти значних збитків, завданих збройною агресією Росії й окупацією, мають місце. Факт знищення заповідника - ні", - прокоментував Шаповал.
  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси. В ефірі “Вгору” законний директор розповів, що загинула практично вся колекція Кафрського буйвола через переохолодження.
  • Теплолюбний вид до холодів утримували на відкритому просторі. Це результат бездіяльності окупаційної адміністрації заповідника. Також загинула значна кількість сайгаків.
  • У квітні 2024 року окупаційна влада відкрила для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”. У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.
  • 27 червня 2024 року 7 зебр Чапмана з Асканії-Нова незаконно вивезли до анексованого Криму.
  • Збитки через вивезення російськими окупантами тварин із біосферного заповідника “Асканія-Нова” на лівобережжі Херсонщини становлять понад  60 млн гривень.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів