Підтримати нас

Окупаційна адміністрація замовчує про свої невдачі: яка ситуація в "Асканії-Нова"

02 травня 2024 07:57
520
Поширити:
Сайгак. Фото: Світ Довкола

Окупаційна адміністрація, яка незаконно перебуває на території біосферного заповідника “Асканія-Нова”, приховала вивезення на територію Російської Федерації тварин, які занесені до  Конвенції CITIES   Конвенція, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори та фауни. Вона гарантує, що міжнародна торгівля (експорт, імпорт та ін.) дикими тваринами та рослинами не буде створювати загрозу їх існування. Також вона замовчала факт вивезення сірої української худоби   Порода є природним генофондовим об'єктом, який перебуває на межі зникнення, йому надано статус першої категорії охорони  до анексованого Криму.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” повідомив директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Ф. Е. Фальц-Фейна Віктор Шаповал.

Крім того, директор згадав, про незаконний обмін, який набув розголосу – це обмін  тварин із "Асканія-Нова", що мають охоронний статус на тварин, що мають господарську цінність. Він додав, що ситуацію, коли зебру міняють на в'єтнамську свиню, камерунську козу або карликову вівцю, можна порівняти з тим, що людина обмінює злиток дорогоцінного металу на десяток цеглин.

“Загалом, можна сказати, що приватний підприємець Зубков може бути абсолютно задоволений результатом такого обміну, тому що за великим рахунком це треба так зуміти, обставити окупаційну адміністрацію”, – сказав Шаповал.

За його словами, загинула практично вся колекція Кафрського буйвола через переохолодження. Теплолюбний вид до холодів утримували на відкритому просторі. Це результат бездіяльності окупаційної адміністрації заповідника. Також загинула значна кількість сайгаків.

“Логіка дії окупаційної адміністрації дуже проста: на поверхню виносити те, що постає в більш-менш нормальному світлі й замовчувати про будь-які проблеми. Треба реально оцінювати ситуацію, говорити про те що в "Асканії-Нова" не все так просто і визнавати той факт, що заповідник дотепер існує завдяки ресурсам, які були створені до повномасштабного вторгнення”, – додав директор.

  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси.
  • У квітні 2024 року окупаційна влада відкрила для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”. У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ