Підтримати нас

Окупаційна влада планує відкрити для відвідувачів “Асканію-Нова”: чим це загрожує?

Вгору
26 березня 2024 14:59
804
Поширити:
Заповідник “Асканія-Нова”Фото: УНІАН

У травні окупаційна влада планує відкрити для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”.

Про це написав пропагандистський канал.

У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.

“Але навряд чи це цікавить окупаційне керівництво, адже стоїть задача зняти кадри “щасливого життя” з російським прапором”, – додав Шаповал.

Також директор зазначив, що окупаційна влада використовує всі напрацювання, які були до повномасштабного вторгнення РФ. 

“”Асканія-Нова” тримається на інерції й нічого нового там немає. Використовується наявна база, яка була створена раніше, а гучні заяви про розроблення нових маршрутів – фікція”, – сказав Віктор Шаповал.

Водночас він нагадав, що в серпні 2023 року на територію Великого Чадівського поду впала чи частина ракети, чи боєприпас через це виникла пожежа. Що знов таки говорить про небезпеку екскурсій на території заповідника.

  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів