Підтримати нас

Окупаційна влада знову збирається вивозити тварин з "Асканії-Нова": коментар законного директора

Автор статті
20 квітня 2024 16:55
382
Поширити:
Фото зі сторінки заповідника "Асканія-Нова"

Окупаційна влада збирається вивезти із захопленого біосферного заповідника “Асканія-Нова” на Херсонщині трьох зебр до окупованого Криму в зоопарк “Казка”.

У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал повідомив, що зебри мають високу вартість. Вони є досить рідкісними тваринами у зоопарках, тому мають попит. В “Асканії-Нова” залишається близько 30 особин. 

Крім цього, він розповів, що ще одна група зебр карантинізується й готується до незаконного вивезення.

“Це незаконні дії окупаційної адміністрації. Безвідносно того чи йдеться про вивезення, чи обмін”, – зазначив Віктор Шаповал.

  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси.
  • У травні окупаційна влада планує відкрити для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”. У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ