Підтримати нас

Скільки зебр вивезли російські окупанти з Асканії-Нова на Херсонщині

28 червня 2024 11:41
459
Поширити:
Скриншот із пропагандистського відео

Станом на 28 червня 2024 року загалом російські окупанти незаконно вивезли з Асканії-Нова Херсонської області 12 зебр Чапмана.

Про це “Вгору” повідомив законний директор заповідника Віктор Шаповал.

На пропагандистських каналах 27 червня з'явилася інформація, що 7 зебр Чапмана з Асканії-Нова вже доставили до анексованого Криму. 

Законний директор розповів, що, по-перше, це екзотичні тварини, по-друге, дорогі. Саме тому, цей вид цікавить приватного бізнесмена, директора парку левів “Тайган” Олега Зубкова. Ключове те, що вони перевозяться в приватну колекцію.

Також рішенням законної вченої ради було затверджено вартість тварин, й на сьогодні вони найбільш вартісні з колекції зоопарку, зазначив Віктор Шаповал.

Всі дії окупаційної адміністрації “Асканія-Нова” є незаконними, як і сам факт їхнього перебування там, додав директор.

За його словами, українська сторона фіксує, верифікує та передає інформацію до відповідних органів. Завдані збитки обраховує Державна екологічна інспекція.

  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси. В ефірі “Вгору” законний директор розповів, що загинула практично вся колекція Кафрського буйвола через переохолодження. Теплолюбний вид до холодів утримували на відкритому просторі. Це результат бездіяльності окупаційної адміністрації заповідника. Також загинула значна кількість сайгаків.
  • У квітні 2024 року окупаційна влада відкрила для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”. У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.

Підтримайте роботу редакції.  Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів