Підтримати нас

Білорусь допомагає РФ мілітаризувати та русифікувати українських дітей з окупованих територій, зокрема, Херсонщини

12 жовтня 2024 20:53
77
Поширити:
Дітей з Херсонщини навчають керувати дронами. Фото зі сторінки окупаційного ЗМІ

Білорусь допомагає РФ у стиранні української ідентичності дітей через їхнє систематичне переміщення, перевиховання та мілітаризацію. Білоруський режим з 2021 року до червня 2024 року перемістив 2 тисячі 219 українських дітей на свою територію. У Херсонській області зафіксували 2 випадки переміщення.

Про це йдеться у звіті Freedom House, Центра прав людини ZMINA, Регіонального центра прав людини (РЦПЛ), «Вясна» та Асоціації колишніх працівників правоохоронних органів Білорусі (БЕЛПОЛ).

Зокрема, у березні 2024 року білоруський режим перемістив 40 дітей з Херсонської області до реабілітаційно-оздоровчого центру «Лясная паляна». Назвавши це «нагородою для відмінників та активістів». Переміщення відбулося за підтримки незаконного голови Херсонщини Володимира Сальда та окупаційної начальниці відділу з роботи з евакуйованими особами Тетяни Кузьміч.

Також відомо, що з 13 до 29 жовтня 2022 року понад 300 дітей перемістили на територію Білорусі з Херсонської, Запорізької та Донецької областей.

Зазначається, що влада Білорусі була активніша у переміщенні українських дітей на свою територію упродовж 2022 і 2023 навчальних років, ніж влітку тих же років. Це свідчить про те, що вони використовують шкільну систему для перевиховання та мілітаризації українських дітей з окупованих територій. 

Білоруська влада публічно виправдовує переміщення українських дітей до Білорусі як «реабілітацію» та «відпочинок», дослівно повторюючи російське обґрунтування щодо переміщення та депортації дітей, йдеться у звіті. 

Правозахисники стверджують, що українські діти під час перебування в Білорусі стають інструментами пропаганди, що призводить до їхньої ретравматизації. Окрім представлення «дитячих історій», влада та організатори використовують дітей для трансляції пропагандистських наративів. 

Мілітаризація під час перебування дітей у Білорусі переважно проявляється в екскурсіях і зустрічах з правоохоронними органами, військовими або воєнізованими молодіжними організаціями.

Білоруська влада повністю підтримує переміщення дітей з окупованої частини України на свою територію. Їхня влада, починаючи від Лукашенка і закінчуючи представниками регіональної влади й державних установ, залучена до цього процесу.

“Переміщення, перевиховання, політична індоктринація та мілітаризація українських дітей, вивезених до Білорусі, порушує основоположні права, закріплені в Конвенції ООН про права дитини (КПД) і Міжнародному пакті про громадянські й політичні права (МПГПП).Зокрема, перевиховання українських дітей, примус до відмови від своєї ідентичності, батьківщини, культури й мови досягають рівня нелюдського поводження та психологічних тортур. Це порушує найкращі інтереси дитини. Білоруська держава, як сторона КПД і МПГПП, несе відповідальність за ці серйозні порушення. Паралельно з цим, посадові особи Білорусі та Союзної держави несуть індивідуальну кримінальну відповідальність”, – йдеться у звіті.
  • У коментарі “Вгору” правозахисник Павло Лисянський розповів, що основною ідеологинею вивезення українських дітей була віцеспікерка російської Держдуми Анна Кузнєцова. Саме вона лобіювала ідею депортації дітей Путіну. Та коли на нього видали ордер на арешт, вона запропонувала розв'язання цієї проблеми: створити парламентську комісію, яка б звинувачувала у злочинах проти дітей України.
  • Станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • За даними ООН, станом на листопад 2023 рік українська влада проінформувала, що, за винятком поодиноких випадків, більшість дітей із Херсонського обласного будинку дитину ще залишаються на підконтрольній РФ території.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • СБУ повідомила про підозру депутатці держдуми РФ Яні Лантратовій та Інні Варламовій, що є дружиною голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова. Вони незаконно вивезли двох неповнолітніх дітей із Будинку дитини під час окупації Херсона.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів