Підтримати нас

ООН: більшість дітей із Херсонського дитбудинку не вдалося повернути до України

Вгору
Автор статті
17 березня 2024 07:57
312
Поширити:
Автор фото Олександр Корняков/26 жовтня 2023 рік

Станом на листопад 2023 рік українська влада проінформувала Комісію ООН, що, за винятком поодиноких випадків, більшість дітей із Херсонського обласного будинку дитину ще залишаються на підконтрольній РФ території.

Про це йдеться в доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.


“Після ознайомлення з різними джерелами інформації, Комісія дійшли висновку, що переміщення групи дітей з Херсонського обласного будинку дитини до Криму не було тимчасовим, а отже, прирівнюється до воєнного злочину, що полягає у незаконному переміщенні”, – пишуть у звіті.


Також вони зазначають, що російська влада повідомляла про те, що дітей вивезли в окупований Крим до дитячого будинку “Йолочка” в Сімферополі нібито поки триває ремонт у будівлі в Херсоні.

  • 21 жовтня 2022 року з Херсонської області російські окупанти вивезли до окупованого Сімферополя 46 вихованців Херсонського обласного будинку дитини. Це діти до 5 років.
  • Журналісти видання Meduza опублікували розслідування щодо депортованих дітей із Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей. Незаконна влада Херсонської області подала звіт в органи РФ лише за другий квартал 2023 року, в якому вказала, що в регіоні 63 дитини стали сиротами або «залишилися без піклування батьків». До цього часу в окупованих Запорізькій області було 45 дітей-сиріт, у Луганській – 343, Донецькій – 569.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • Зі слів генерального прокурора Херсонської обласної прокуратури Андрія Костіна, стало відомо, що російська влада депортувала 19 тисяч 546 українських дітей.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ