Підтримати нас

Знищення української ідентифікації: журналісти провели розслідування щодо депортованих дітей із Херсонщини

Вгору
Автор статті
11 березня 2024 14:21
421
Поширити:
Фото ілюстративне зі сторінки "Детектор медіа"

Незаконна влада Херсонської області подала звіт в органи РФ лише за другий квартал 2023 року, в якому вказала, що в регіоні 63 дитини стали сиротами або «залишилися без піклування батьків».

Журналісти видання Meduza опублікували розслідування «Вони можуть почати протидіяти». Російська влада боїться дітей, яких насильно вивезла з України. Їх намагаються «перевиховати» та поставити під жорсткий цифровий контроль.

До цього часу в окупованих Запорізькій області було 45 дітей-сиріт, у Луганській – 343, Донецькій – 569, йдеться в тексті.

Зазначається, що в зібраних Мінпросвіти РФ даних відображено не всі випадки усиновлення. Як нагадують журналісти, поки в окупованій частині Херсонської області подібна звітність ще не складалася, з місцевого дитбудинку вивезли 10-місячну Маргариту Прокопенко, яку в грудні 2022-го удочерив голова партії «Справедлива Росія – За правду» Сергій Миронов.

Як інформують у виданні, за даними Мінпросвіти РФ у першому півріччі 2023 року померло п'ятеро дітей з окупованих Херсонської та Запорізької областей. З них одна дитина вчинила самогубство.

Також перед російськими вчителями поставили завдання «переорієнтації та становлення російської ідентичності покоління, що підростає в Херсонській, Донецькій, Луганській та Запорізькій областях”, передає Meduza з російських документів.

Окрім цього, для того, щоб знищити українську самоідентифікацію у РФ 9 березня 2022 року створили Федеральний центр розвитку програм соціалізації підлітків, який ініціювала Уповноважена прав дітей Марія Львова-Бєлова (Міжнародний кримінальний суд видав ордер на її арешт). На цей проєкт виділили 52 млн рублів.

“Саме співробітники цього центру, «стирають українське минуле цих дітей та вбудовують їх у російський світ»”, – йдеться в розслідуванні.

За даними Медузи, асиміляцією українських дітей займається окрема структура всередині сьомого департаменту – Федеральний координаційний центр із забезпечення психологічної служби в системі освіти.
Центр мережевого моніторингу молодіжного середовища створили систему “Профілактика”, що досліджує дії дітей в інтернеті: профілі, коментарі, повідомлення. Так РФ шукає дітей, які налаштовані проти російської влади. Після чого з ними проводяться “профілактична” робота, інформують журналісти

У методичці, яку вивчали журналісти, війну – єдину причину, через яку діти опинилися в Росії, Мінпросвіти РФ описує так: «ускладнення геополітичного становища <…> спонукає сім'ї <…> до вимушеного переселення». А ще дітям мають казати, що їхні батьки померли, а їх нібито вважають в Україні "потенційними терористами".

  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • Зі слів генерального прокурора Херсонської обласної прокуратури Андрія Костіна, стало відомо, що російська влада депортувала 19 тисяч 546 українських дітей.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ