Підтримати нас

Без світла понад 200 населених пунктів: яка ситуація на окупованій території Херсонщини

Вгору
Автор статті
29 січня 2024 10:59
409
Поширити:

На окупованій території Херсонської області без світла залишається понад 200 населених пунктів. На лівобережжі не вистачає фахівців, щоб виконати ремонтні роботи.

Про це у марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.
За його словами, попри обіцянки окупаційної влади розв'язати проблему найближчими днями, світла немає вже понад тиждень. Є сумніви, що вони зможуть швидко відновити електропостачання, адже у них недостатньо ресурсів. З лівобережжя багато людей виїхало, а з Росії їхати не хочуть, зазначив чиновник.

“Частково вони зараз закривають це питання, кажуть що це планове відключення, до цього казали, що це була аварійна ситуація. Але проблеми виникли не в наслідок дій ЗСУ. Сили оборони не відпрацьовують по таких об’єктах, тому що знають, що там наші люди живуть", — сказав Соболевський.

Як зазначив Юрій Соболевський, окупаційна влада не готувалася до опалювального сезону та не створювали ремонтні резерви.
Переважно з РФ на захоплені території їдуть чиновники, які обіймають посади в окупаційній адміністрації або лікарі, які заїжджають максимум на два місяці. Також Росія намагалася завезти вчителів, повідомив Соболевський.
Окрім цього, за його словами, на лівобережжі Херсонщини більшість медичних закладів, які працювали до повномасштабного вторгнення або закрили, або перелаштували під військові госпіталі. Наразі медичні центри є в Генічеську та Скадовську. З медичним обслуговуванням складна ситуація в Каховському районі. Якщо людині потрібна операція її відправляють до окупованого Криму.

“Є підтверджені випадки, коли людина навіть оформила медичний поліс, а їй кажуть, цей поліс не працює, їдьте до Херсонщини з ним, а тут — або оформлюйте якийсь інший поліс кримський, або сплачуйте гроші за лікування", – додав Соболевський.

У ніч на 21 січня під російський обстріл потрапила трансформаторна підстанція в окупованому селищі Велика Лепетиха Каховського району на Херсонщині. Тоді частина громади залишилася без світла та води. Подібна ситуація трапилася 11 січня, коли російські військові розбили трансформаторну підстанцію поблизу села Первомаївка окупованої Верхньорогачицької громади Каховського району на Херсонщині. Тоді без світла і води опинилися шість сіл. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ