Підтримати нас

Як живе Дар’ївська громада

Vgoru
Автор статті
24 березня 2022 15:43
1,656
Поширити:

У селі Дар’ївка протягом перших двох тижнів війни доставку хліба, борошна і олії організовувала сільрада. Тепер хліб, борошно, та інші продукти харчування підвозять місцеві підприємці.

Про це повідомив голова Дар’ївської сільської ради Іван Корінь.

«Станом на зараз хлібом забезпечені 16 населених пунктів і немає жодних підстав для пліток, що нібито хтось у нас голодує», - запевняє сільський голова.

За його словами, на випадок, якщо виникнуть проблеми з доставкою хліба, наразі створюється стратегічний запас борошна. Сільрада веде перемовини про випікання хліба для усієї громади з керівництвом Дар'ївської виправної колонії № 10, на базі якої є власна пекарня. У самому закладі наразі проблем з харчуванням засуджених немає.

Крім пекарні, що в колонії, планують запустити в роботу законсервовану пекарню в селі Микільське. Також про всяк випадок провели опитування в школах і дитячих садках, за приблизними розрахунками кожен з цих закладів зможе випікати у жарових шафах близько 50-60 буханців на день, якщо в цьому буде потреба.

Щодо інших продуктів харчування на місцевому базарі, крім хліба, можна купити молоко, домашні соління, овочі, яблука, макаронні вироби, борошно, а також насіння для вирощування усякої городини. Продавчиня, яка торгує там щодня, розповіла, що періодично на базар “виносять” рибу та м'ясо, і загалом останнім часом торгівля трохи пожвавилася за рахунок приїжджих підприємців.

Щодо загального стану села, то в домівках є електроенергія, газ, вода. Водопостачання забезпечують дві свердловини. Щоправда, через пориви одну з них періодично зупиняють. Але вода в селі подається постійно.

Медицина

Сільський голова повідомив, що наразі працюють і не переставали працювати три амбулаторії, розташовані в Дар’ївці, Токарівці, та Лиманці, а також всі фельдшерсько акушерські пункти у селах: Микільське, Понятівка, Інгулець, Лиманець, Інгулівка, Чайкіно. А запасів інсуліну для всіх, хто його потребує, має вистачити на 2 місяці.

Швидка допомога наразі працює лише в Токарівці. Протягом світлового дня за викликом може виїхати машина, а ввечері, до місцевих мешканців токарівські медики ходять пішки. Для Дар’ївської швидкої допомоги з Херсону готові надати дві машини, але немає екіпажу. Раніше, як повідомляли у ЗМІ, машина швидкої була обстріляна біля Наддніпрянського. Водій тоді загинув на місці, а фельдшер досі перебуває у лікарні.

До важко-хворих сьогодні виїжджає лише бригада сільської медицини при Дар’ївській амбулаторії. Нещодавно вони доставили до херсонської лікарні дитину з гострим апендицитом і чоловіка, в якого стався інсульт. Возять до міста й пацієнтів, які потребують гемодіалізу.

Транспортне сполучення

Попри страх і ворожі патрулі на трасі, місцеві мешканці періодично самотужки діставалися до Херсону. Врахувавши попит, у Дарївці з 23 березня почали відновлювати пасажироперевезення.

Сільраді вдалося домовитися з перевізниками, і сьогодні автобуси вже другий день їздять за маршрутом Херсон – Інгулець. Дістатися до міста і назад можна з Інженерного, Наддніпрянського, Садів, Дар’ївки та Інгульця.

Сполучення з Лиманцем, Інгулівкою та Чайкиним поки що відновити неможливо, а село Вітрове, яке сполучається з іншими населеними пунктами лише залізничним транспортом, взагалі повністю відрізане. Найближчим часом заплановано відновлення маршруту Херсон – Іванівка через Токарівку та Новотягинку.

Пенсіонерів, які отримували пенсію на руки, Дар’ївська сільський голова обнадіює: в Укрпошті обіцяють, що до кінця місяця пенсію зможуть отримати усі без виключення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ