Підтримати нас

Як достукатися до “небес”

Автор статті
09 червня 2021 14:06
1,264
Поширити:

Представники Омбудсмана на Херсонщині: про порушення інформаційних прав громадян та методи протидії проблемі.

За статистикою, інформаційні права громадян порушуються найчастіше у порівнянні з  соціальними та економічними. Ситуація загострилася під час карантину. Причини та шляхи вирішення проблеми обговорили за круглим столом представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та громадських організацій області. Деталі - у матеріалі Олександри Опрової.    

Приховують публічну інформацію, називають її службовою, конфіденційною, надають формальні відповіді або взагалі ігнорують запити - саме на такі дії розпорядників інформації, органів влади та місцевого самоврядування переважно скаржаться громадяни. Про це розповів громадськості представник Уповноваженого з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Віктор Барвіцький.

За його словами, одні лише порушення прав на доступ до інформації складають 12% від усієї кількості скарг, що надійшли минулого року до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради. І якщо ще кілька років тому ситуація у більшості випадків залишалася без змін, то вже торік Секретаріат та його регіональні представництва зосередилися на виявленні таких порушень. Як результат - 185 посадовців притягнуто до адміністративної відповідальності, за частинами 1 та 2 статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Після таких методів “впливу” загальна ситуація дещо поліпшилася. Зокрема, Віктор Барвіцький, а також представник Уповноваженого ВРУ в південних областях Олександр Остапенко розповіли: якщо раніше люди нарікали на цілковите ігнорування їхніх запитів, то нині часткову відповідь все ж надають, проте запитувач бажає отримати повну інформацію.  

Свої корективи щодо прав людини даного напрямку вніс карантин. Будь-які публічні дані стало отримувати набагато складніше. Тому розроблено відповідні рекомендації Уповноваженого щодо підготовки звернень та запитів. Посібник розміщений у вільному доступі на сайті Омбудсмана. 

Дискусію між представниками громадськості та Уповноваженого ВРУ викликали питання щодо усних запитів та способів отримання публічної інформації. 

На це Віктор Барвіцький та Олександр Остапенко повідомили, що хоча відомства не завжди реагують на письмові запити, вони, тим не менш, зобов'язані надавати відповіді навіть на усні запити громадян. Для цього існують гарячі лінії, де ведеться запис розмов. Потім їх документально оформлюють. У відомствах мають бути окремі кабінети або хоча б спеціально відведені місця, де запитувачі, за їх бажанням, можуть ознайомитися самостійно з документами, у яких міститься публічна інформація.  

Наостанок представники Омбудсмана надали присутнім детальний алгоритм дій, аби органи влади не порушували права громадян на інформацію. Також акцентували на формі складання письмових запитів та роз'яснили, куди звертатись і що робити у разі порушення таких прав. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ