Підтримати нас

В Узбекистані блогерку, яка критикує державу, примусово відправили до психіатричної лікарні

Автор статті
15 жовтня 2019 15:33
725
Поширити:

Комітет із захисту журналістів вимагає від Узбекистану негайно звільнити блогерку та вчительку англійської мови Нафосат Оллашукурову, яку влада через критичні публікації примусово відправила до психіатричної лікарні. 

Про це йдеться в заяві міжнародної неурядової організації “Комітет із захисту журналістів” (CPJ). 

Повідомляється, що Ургенчський міський адмінсуд на заході країни постановив помістити блогерку в регіональний психоневрологічний диспансер. За словами її матері Хольон Давлетової, своє рішення суд ухвалив після того, як її донька відбула 10-денний термін затримання.  

“Влада Узбекистану має негайно звільнити Нафосат Оллашукурову і дозволити журналістам вільно виконувати свою роботу. Якщо Узбекистан хоче, щоб світ повірив у серйозні наміри провести реформи, країна не має вдаватися до тоталітарних практик, таких як примусове ув’язнення журналістів у психіатричному відділенні”,  – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Оллашукурова критикує державні органи на своїй сторінці у фейсбуку під назвою “Shabnam Olloshkurova”. У її дописах можна прочитати звинувачення в корупції та повідомлення про незаконні руйнування приватної власності в Кашкадар’їнській, Хорезмській та Ферганській областях. Її сторінка має близько 4 тисяч підписників. 

23 вересня Департамент внутрішніх справ Хорезмської області ініціював адміністративне провадження проти блогерки. Силовики звинуватили жінку в дрібному хуліганстві, “невиконанні законних вимог співробітника органів внутрішніх справ”, “протидії виконанню службового обов’язку” та участі в несанкціонованих мітингах.

Мати Оллашукурової розповіла комітету, що місцева поліція та службовці прийшли до неї додому в Ташкенті і викликали брата та сестру до Ургенча. 

“Вони залякували нас так, що ми не могли відреагувати на несправедливість”, – сказала вона, додавши, що не змогла зв’язатися з донькою після 23 вересня. 

26 вересня прокуратура повідомила, що під час відбування покарання в Оллашукурової сталися “психологічні зміни”. Начебто вона продемонструвала неадекватну поведінку, а тому відомство звернулося до суду за дозволом на психіатричне лікування для блогерки. 

Видання “Газета.uz” натомість повідомляє, що з відповідним клопотанням до суду звернувся психоневрологічний диспансер. ЗМІ з посиланням на заяву прокуратури зазначає, що жінка начебто “безпорадна, тобто нездатна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби, а також становить загрозу для себе або оточення”.

На момент арешту жінка фільмувала піший похід журналіста, поета Махмуда Раябова та його родичів до міністра внутрішніх справ Пулата Бабаджанова. Останній хотів зустрітися з міністром у Ташкенті, аби попросити скасувати звинувачення проти нього та розповісти про тиск із боку правоохоронців. Однак натомість чоловік дістав 10 днів адмінарешту за організацію походу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ