Підтримати нас

«Укртрансгаз» викинув Ахметова і Коломойського з газових тендерів на 2,3 мільярди

Автор статті
31 серпня 2018 07:45
818
Поширити:

Фірми Ахметова і Коломойського вже намагались торік виграти торги «Укртрансгазу» на поставку , однак тоді вони програли цінові торги.

Філія «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Укртрансгаз» 3 серпня відхилила пропозиції компаній «ДТЕК трейдінг» і «Укрнафтобуріння» з двох тендерів на постачання природного газу для виробничо-технологічних потреб на загальну суму 2,30 млрд грн.

Про це передає НашіГроші.

Компанії оскаржили їхнє відхилення в АМКУ, розгляд скарги ДТЕКу вже почався 27 серпня і продовжиться29 серпня разом зі скаргою «Укрнафтобуріння», повідомила держуповноважена Агія Загребельська.

ДТЕКу і «Укрнафтобурінню» висунуті однакові претензії. «Укртрансгаз» вважає, що компанії подали банківські гарантії відповідно ПУМБ та «Південного», які не відповідають вимогам тендерної документації. Газовики вимагали, аби гарантії були надані банками з довгостроковими кредитними рейтингами за національною школю не нижче «uaAA». Вказані банки мають рейтинг «uaAA-».

На думку скаржників, додаткове позначення «мінус» є проміжною категорією відносно основних категорій і не змінює основну категорію рейтингу. Крім того, скаржники вказали, що на сайті «Уктрансгазу» оприлюднено орієнтовний перелік надійних вітчизняних банків , в якому ПУМБ і «Південний» віднесені до числа високонадійних комерційних банків.

Відмітимо, що вказані банки пов’язані з власниками учасників тендеру.

ПУМБ і «ДТЕК трейдінг» належить Рінату Ахметову. Основними власниками «Укрнафтобуріння» є Ігор Коломойському, Віталій Хомутиннік та Павло Фукс. У свою чергу «Укртатнафта» Ігоря Коломойського після втрати олігархом «Приватбанку» перевела свої рахунки у банк «Південний», який також обслуговує нардепа від БПП Олександра Грановського.

Ахметову належить ПрАТ «Нафтогазвидобування» – найбільший приватний добувник газу України (1,65 млрд кубометрів на рік) і другий взагалі після групи «Нафтогаз», «Укрнафтобуріння» 0,39 млрд кубометрів) – на четвертому місці в рейтингу. Цих обсягів достатньо аби виконати поставки «Укртрансгазу», який на кожному тендері замовляє по 134 млн кубометрів з поставкою впродовж року.

На цьогорічних тендерах конкурентами були «Нафтогаз Україна», а також «LLC Trafigura Ukraine» та ТОВ «Еру Трейдінг», які почали активну участь в державних закупівлях України під час правління Андрія Коболєва в «Нафтогазі» і вже отримували підряди на поставки технологічного газу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ