Підтримати нас

Україна закликає міжнародних партнерів змусити росію відремонтувати та закрити шлюзи греблі Каховської ГЕС

Vgoru
Автор статті
19 лютого 2023 06:39
913
Поширити:

Ситуація із терористичними діями росії на Каховському водосховищі має бути винесена на міжнародний політичний рівень. Україна щодня втрачає тисячі кубометрів дніпровської води через дії окупантів. Про це заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час спільного брифінгу із Комісаром ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом.

“Це може мати колосальні наслідки. Якщо нормальний рівень води у водосховищі становить 16 метрів, то сьогодні ми вже маємо рівень у 13,83 метра. Це може призвести до того, що більше мільйона українців залишаться без питної води. Падіння рівня води нижче відмітки у 12 метрів означатиме екологічну катастрофу, оскільки велику кількість біорізноманіття ми просто втратимо”, - наголосив Руслан Стрілець.

Міністр назвав такі дії росії ще однією спробою ядерного тероризму, адже зниження рівня води у Каховському водосховищі означатиме вихід з ладу систем охолодження Запорізької АЕС.

Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс пообіцяв донести міжнародній спільноті інформацію щодо можливих наслідків ситуації навколо Каховської ГЕС.

“Ми порушимо це питання на найвищому рівні, на рівні ООН. Адже такі дії - це свідчення ще одного акту тероризму проти людей та їх базових потреб, яке потрібно зафіксувати”, - зазначив Єврокомісар.

Раніше ми повідомляли, у разі зневоднення водосховища Каховської ГЕС на відновлення необхідного рівня води піде 4 роки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ