Підтримати нас

У КВУ пропонують реформувати виборчу систему

Автор статті
15 серпня 2018 07:30
622
Поширити:

Україна потребує комплексної реформи виборчої системи. Про це під час прямої лінії на сайті "Сьогодні" повідомив генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель. 

На думку гендиректора КВУ, реформа повинна скоротити витрати українських партій на вибори.

"Україна є рекордсменом серед країн ЄС за витратами на парламентсько-президентські вибори. Для української партії вибори коштують в три-чотири рази дорожче, ніж для польської партії в польський Сейм. Тому треба ставити "запобіжники" на витрати на вибори", – вважає Кошель.

Крім того, за його словами, необхідно повністю скасувати політичну рекламу.

"Політична реклама робить вибори менш змістовними і дозволяє використовувати низку маніпуляцій. Фактично кампанії ведуть не партійні структури, які не штаби, які не аналітичні центри, а режисери роликів, політтехнологи, автори красивих гасел", – додає гендиректор КВУ.

Як вважає Олександр Кошель, сьогодні парламент повинен взяти на себе політичну відповідальність і відмовитися від мажоритарної складової, незважаючи на те, що вона може подобатися людям.

"Людям хочеться бачити мажоритарку, тому що депутати-мажоритарники сьогодні активно працюють. Вони використовують різні схеми роботи з виборцями – те, що ми називаємо прямими і непрямими підкупами в період між виборами. Так звана благодійність, будівництво мереж, ремонтні роботи – все це стало складовою роботи депутата-мажоритарника. І тому, звичайно, люди хочуть бачити депутата-мажоритарника, який буде давати і забезпечувати, удосконалювати, ремонтувати і фарбувати", – говорить гендиректор.

При цьому зміна виборчої системи не "вилікує" всі виборчі хвороби, зазначив Кошель. Тому комплексна виборча реформа повинна включати в себе більш ефективну роботу правоохоронних органів – гендиректор КВУ зауважив, що повинен бути прийнятий урядовий законопроект про пільги виборців.

"[Депутатам-мажоритарникам] нема чого боятися в запровадженні виборчої системи з відкритими списками, тому що партії будуть полювати за відомими, авторитетними мажоритарниками або мажоритарниками – так званими благодійниками, які витрачають величезні кошти. Адже навіть в умовах нової системи вони мають значно більше шансів бути обраними, ніж новий кандидат ... Тому система так званого "підгортання", на жаль, продовжуватиметься", – розповів Кошель.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ