Підтримати нас

Світ підтримує Україну

Vgoru
Автор статті
06 березня 2022 10:46
2,445
Поширити:

Увага людей зі всього світу нині прикута до подій в Україні. Сьогодні, певно, уже немає іноземців, які б не чули назву нашої держави, як символ стійкості, нескореності та сили духу.

Масштабні акції на підтримку України проходили і проходять майже в усіх країнах світу. 

Мешканці Данії другого березня під українськими прапорами молилися стоячи на колінах за мир в Україні.

А ізраїльські євреї, які приходять до стіни плачу, загортаються в жовто-блакитні полотна. 

Українські жінки у Польші шиють Українські прапори:

“Мій день сьогодні. Ніколи не думала, що живучи в Польщі, будемо шити Українські прапори для фронту. Кроїмо , шиємо і сльози горохом котяться. Господи, спаси і збережи Україну і всіх моїх близьких і знайомих! Щиро дякую, братам полякам! Підтримка в усьому , в усьому." - пише у Facebook Наталья Николаевна.

 

Тетяна Шеіна, поетка з Білорусі, що нині живе у Філадельфії, виходила на мітинг із плакатом “Хрєнін, спини свого ідіота! Білорусь проти війни!” Хрєнін - це білоруський міністр оборони.  

Тетяна розповідає своїм підписникам на сторінці у Фейсбук правду про те, що зараз відбувається в Україні, зокрема у Херсоні, викладає фото та відео, надіслані друзями та знайомими з нашої країни. Попри те, що її мама наразі залишається у Білорусі, Тетяна звертається до українців та свідомих білорусів зі словами:

"Украiнцы, сябры дарагiя, браты! Сэрцам, думкамi, усей душой з вамi! Беражыце сабе, заставайцеся жывымi, калi ласка! Веру  ў вас! Гарэць у Пекле вар'ятам, якiя распачалi гэты жах!"

А ось фото з Бостону зі сторінки ще одного поета-емігранта з Білорусі Александра Габриеля

 

А ось що пише харків'янин з Німеччини, поет і художник Михайло Юдовський, який наразі продає свої картини, а гроші переказує нашим військам:

"Був сьогодні на пошті. Жінка, яка працює в нашій крихітній філії, балакучістю не відрізняється. І тримається не те щоб недружелюбно, але підкреслено холодно. Навіть стосовно мене, якого, звичайно ж, повинні любити всі на світі. Але цього разу сталося дивовижне: побачивши мене, жінка посміхнулася. Це було помітно навіть крізь маску — на її очі.

- Знову картину відправляєте? — майже ласкаво спитала вона.

— Так, — відповідаю, трохи здивувавшись такому перетворенню. - В Ізраїль.

— Ага... Але ж самі ви з України?

- З України. А як ви здогадалися?

— То ж ви кілька місяців тому двічі відправляли картини в Україну! І потім ви виглядаєте як типовий українець.

"А це вже цікаво", - подумав я. Але вголос говорю:

- Ага. Особливо у масці.

— Це жах, що у вас відбувається. Ми щодня стежимо по телевізору. Страшно. Путін просто мерзотник. Але ви такі молодці! Фантастичні!

— Спасибі, — говорю, озирнувшись назад, бо за мною чекали своєї черги ще двоє. Плюс кілька людей на вулиці. Але вони спокійно, терпляче і навіть доброзичливо мовчали.

— Я вивчила цілу фразу! - захоплено вимовила моя співрозмовниця. - Слява Українє! Правильно?

— Абсолютно, — говорю. — Тільки у нас зараз інша фраза ще більша в ходу.

- Яка?

- Російський військовий корабель - іди на хуй!

Її очі, і так збільшені склом окулярів, стали ще більшими.

- Як? - перепитала вона.

Я із задоволенням повторив.

— Ні, цього я не зможу вивчити, — похитала головою вона. - А що це означає?

Я все з тим самим задоволенням переклав. Жінка засміялася. Навіть один із тих, що стояли за мною, хмикнув.

— Ох, ми так з вами пакет не відправимо, — схаменулась чудова співробітниця німецької пошти. — Якщо будуть якісь проблеми з посилкою, ви одразу приходьте до мене, ми все разом з'ясуємо. І взагалі, якщо що...

Ще ніколи я не повертався з пошти з таким дивним змішаним почуттям. Мені було гірко і, всупереч усьому, добре на душі. По-людськи добре. І гірко – теж по-людськи. А що ця чудова жінка не зможе вивчити "російський військовий корабель, йди на хуй!" - не страшно. Мені й "Слава Україні!" достатньо".

Підтримку українському народові вже висловило чимало визначних осіб: письменників, представників науки, культури, зірок шоубізнесу та кіно.

Ще до початку війни відомі грузини закликали світову спільноту підтримати героїчний український народ. Грузинський телеканал Formula опублікував відеоролик, в якому до українців звернулися актор Вахтанг Кікабідзе, співачка Ніно Катамадзе, шеф-кухар Міша Авсаджанішвілі, громадська активістка Татуша Арвеладзе, баскетболіст Георгій Цинцадзе, режисерки Кеті Мачаваріані та Саломе Джаші, сценарист Ніка Мзареулишвілі, засновник телекомпанії Formula Міша Мшвілдадзе, телережисер Міхеїл Гонгадзе, співзасновниця Kyiv Art & Fashion Days Софо Чконія, учасник дитячого "Євробачення" Ніко Каджаия, вчитель Ладо Абхазава, філософ Леван Гамбашидзе, експрезидент Грузії Георгій Маргвелашвілі, історик Юлон Гагошидзе та оператор Зураб Алавердашвілі.

Свою підтримку Україні висловила Анджеліна Джолі не тільки відома акторка, а й амбасадорка доброї волі від ЮНІСЕФ:

«Як і багато хто з вас, я молюся за людей в Україні. Я і мої колеги з @refugees зосереджені на тому, щоб зробити все можливе для забезпечення захисту та основних прав людини, переміщених осіб та біженців у регіоні. Ми вже бачили повідомлення про жертви і людей, які почали залишати свої будинки у пошуках безпеки. Ще зарано, щоб зрозуміти, що станеться, але значення цього моменту – для народу України та для міжнародного правопорядку – неможливо переоцінити».

Також вона виклала відео жінки з дітьми у підвалі Харківського будинку з закликом подивитися всім.

Співачка Шер написала у Twitter:

"Чому Україна важлива для США? Путінський деспот знищує героїв. Якщо випаде шанс, Путін поглине суверенні країни, поки не воскресить СРСР. Це залишить Європу маленькою і незахищеною. Росія, Китай, Саудівська Аравія хочуть поставити нас на коліна. І бачать прекрасну можливість. Вони поширюють ненависть, розподіл, слабкість".

Епатажна Мадонна взагалі записала відеоролик, в якому показує Путіну середній палець. Ось так емоціно висловила Мадонна свою позицію щодо війни в Україні. 

"Безглузде і засноване на жадібності вторгнення Росії в Україну має бути зупинено! Будь ласка, надішліть гуманітарну допомогу, щоб допомогти мільйонам громадян України, чиї життя порушені цією кризою в цей момент. Путін порушив усі існуючі договори про права людини. Путін не має права намагатись стерти існування України. Ми підтримуємо вас, президенте Зеленський!! Ми молимося за вас та вашу країну! Благослови вас усіх! Давайте не відчуватимемо себе безпорадними перед геополітичними дій такого масштабу. Є речі, які ми можемо зробити. Слава Україні! Героям Слава!"

Письменники проти війни в Україні

Легендарний Стівен Кінг запостив твіт, де він одягнений у футболку з написом «Я з Україною».

А його колеги по перу письменниці Маргарет Етвуд і Аксель Шефлер ходили на мітинги на підтримку України. 

Французький прозаїк, публіцист та літературний критик Фредерік Бегбедер записав відеозвернення, де звернувся до росіян з проханням не мовчати й протистояти диктаторській владі. 

Американський письменник ливанського походження Насім Ніколас Талеб скасував свій виступ у Росії. Натомість погодився виступити в Україні.

Норвезька дитяча письменниця Марія Парр, польська письменниця та журналістка Йоанна Яґелло та володарка букеровської премії письменниця Ольга Навоя Токарчук висловили свою підтримку Україні на фейсбук-сторінках. 

Джоан Кетлін Ролінґ запустила звернення щодо допомоги 100 тисячам дітей, які потрапили в дитячі будинки в Україні під час війни. Перейти на сторінку для допомоги можна за цим посиланням. Усі охочі можуть надіслати кошти на підтримку українських дітей-сиріт.

Міжнародна літературна організація PEN оприлюднила листа «Нашим друзям та колегам в Україні», підписаного понад 1000 письменникам по всьому світу, в якому висловлює солідарність із письменниками, журналістами, художниками та народом України, засуджує вторгнення Росії та закликає до негайного припинення кровопролиття.

Франкфуртський та Лондонський книжкові ярмарки та Болонський ярмарок дитячої книги відмовилися приймати російські національні стенди.

На церемонії нагородження Гільдії кіноакторів у Каліфорнії режисери зі світовим ім’ям та актори висловлювали подяку й підтримку українцям.

Президентка Гільдії кіноакторів Фран Дрешер під час промови звернулася до українського народу:

"Перш за все, я хочу донести свою молитву за людей України", – сказала вона й наголосила, що звертається від імені всіх членів Гільдії кіноакторів.

Актор Майкл Дуглас з’явився на церемонії з українським прапорцем у петличці. В інтерв’ю він сказав:

"Це кольори українського прапора. Нам всім потрібно цінувати демократію. Я так пишаюся народом у цій країні".

 

Американська акторка українського походження Міла Куніс та її зірковий чоловік  Ештон Катчер пожертвували на підтримку населення нашої країни три мільйони доларів.

А російська акторка Лія Ахеджакова переказала нашій армії 10000 доларів.

Отже, навіть у країні агресора є справжні люди,які нас підтримують, зокрема й ті, що наразі потрапляють до автозаків, виходячи на акції протесту.

Ми неодмінно вистоїмо! Україна сьогодні - це мужність, сила духу та непохитна віра в перемогу!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ