Підтримати нас

Слухання з відсторонення голови Музиківської громади знову відклали

Автор статті
26 червня 2019 12:37
992
Поширити:

Розгляд апеляційної скарги військової прокуратури Херсонського гарнізону Південного регіону перенесено на 10 годину 8 липня.

Нагадаємо, 10 травня військова прокуратура Південного регіону повідомила, що на хабарі в 100 тисяч гривень спіймали голову Музиківської об’єднаної територіальної громади Савелія Нолєвича Лейбзона (по паспорту Савелій Нолєвич, але зазвичай місцеві називають його Олександром Арнольдовичем).

За попередньою версією слідства, голова ОТГ вступив у злочинну змову з керівництвом громадської організації «Музичани» та примусив підприємця перевести на рахунок цієї організації 100 тис. грн. у якості інвестиційного внеску на розвиток громади.  «Ціна питання» - рішення громадських слухань про виділення земельної ділянки колишньої свиноферми (майже 10 га) під сонячну електростанцію.

Отже, звинуватили сільського голову фактично в тому, що він дбає про інтереси громади як про особисті.

Не менш дивний у цій ситуації й «інвестор». Посередник, якийсь Романов Олександр Вікторович, жодного разу нікому не озвучив, хто саме хоче будувати в Музиківці сонячну електростанцію. І благодійний внесок на розвиток села переказував не інвестор, а той самий Романов О. В.

І гроші посередник переказав не «до», а після того, як отримав позитивне рішення громадських слухань. І переказував трьома «траншами», останній - 10 травня, через банкомат у кафе, що розташоване навпроти поліклініки УВС.

Загалом уся ця історія з «хабарем» дуже схожа на сплановану провокацію, щоб «прибрати» голову громади, який вимагає від усіх господарств працювати офіційно і справно платити податки до бюджету села.

Спроба перша

У результаті Олександра Арнольдовича 10 травня правоохоронці затримали, доставили до ізолятора тимчасового тримання, та пред’явили звинувачення  за ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України (неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди,  - карається від п’яти до десяти років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна).

І направили до суду два клопотання: про відсторонення Лейбзона від посади та про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Але суддя Херсонського міського суду Ярослав Мусулевський до вимог відсторонити та тримати під вартою сільського голову поставився скептично. Сторона звинувачення не змогла обґрунтувати, яким чином Лейбзон, перебуваючи на посаді,  може перешкоджати розкриттю злочину:  знищити, сховати або спотворити документи, незаконно впливати на свідків. Адже всі необхідні оригінали документів вилучені та й усіх свідків у справі теж уже допитали. Крім того зауважив, що посада голови ОТГ є виборною, свідчить про значний ступінь поваги та довіри односельців до його особи, про сталість соціальних зв’язків. І що втручання держави, у тому числі правоохоронних органів, у діяльність територіальних громад допускається лише у виняткових випадках. Тому 13 травня клопотання про відстороненні від посади не задовольнив. А стосовно запобіжного заходу ухвалив домашній арешт із забороною залишати житло з 21-00 до 06-00 години.

Саме на рішення про запобіжний захід військовий прокурор та слідчий подали скаргу. Її розглядатиме колегія Апеляційного суду області:  головуючий суддя Володимир Заіченко й судді Інна Литвиненко, Юрій Гемма. 

Спроба друга

Вперше розгляд апеляційної скарги мав відбутися 12 червня. Але засідання перенесли на 11 годину 26 червня через хворобу звинуваченого та відпустку його адвоката.

Тоді на питання «Вгору», хто ж саме хоче будувати сонячну електростанцію на місці колишньої свиноферми (адже в Музиківці попри все, попри ситуацію, чекають на того інвестора), військовий прокурор по справі Андрій Олегович Гриник відмовився відповідати, адже все це - таємниця слідства.

Але під час неофіційного спілкування сказав, що звинувачення, скоріш за все, буде перекваліфіковано. Замість хабара - на зловживання владою або службовим становищем та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (статті 364, 366 Кримінального Кодексу України). Адже Лейбзон підписав та надав посереднику рішення громадських слухань про виділення земельної ділянки під сонячну електростанцію, а самих слухань, як упевнений прокурор, - не було. 

А те, що територія колишньої свиноферми та інші незадіяні ділянки громада вже давно, як тільки утворилася ОТГ, вирішила виставити на аукціон, тобто визначила їх як інвестиційні - «так глибоко слідство не копало».

Також Андрій Гриник сказав, що чисто по-людськи йому шкода Лейбзона, адже чоловік шановний, поважного віку (1945 року народження). Тому думають запропонувати йому угоду про визнання вини.  Якщо він піде на угоду, то прокуратура погодиться на мінімальне покарання (не пов’язане з позбавлення волі). Інакше - будуть діяти «у рамках Закону».

Але на думку юристів громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», в останньому військовий прокурор трохи «злукавив».  Не в тому, що при підписанні визнання вини прокуратура зазвичай погоджується на мінімальне покарання. А в тому, що це начебто для голови громади «краще».

Річ у тім, що коли людина підписує угоду про визнання вини, правоохоронцям вже не треба збирати докази, підтвердження злочину, причетність саме цієї людини до злочину, шукати її мотиви та користь, обґрунтовувати звинувачення у суді.  Адже тоді суд кримінальну справу не досліджує, для нього важливіше інше - чи людина добровільно та без тиску з боку правоохоронців підписала документ і чи розуміє вона наслідки цієї угоди. Якщо так, то суд просто затверджує угоду, а людина «автоматично» отримує статус злочинця та покарання, на яке погодилася.

А злочинцям, як відомо, - не місце на посаді голови громади.

Спроба третя

На засідання колегії Апеляційного суду 26 червня Олександр Лейбзон приїхати не зміг, адже перебуває на стаціонарному лікуванні, про що повідомив суду листом із підтверджуючими документами. Тому клопотав знову перенести слухання.

Військовий прокурор теж підтримав клопотання про призначення розгляду на іншу дату,  щоб не порушувалися права на захист голови Музиківської громади.

Тож засідання тепер призначено на 10 годину 8 липня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ