Підтримати нас

РСУ має з’ясувати, чи можуть судді місцевих судів уникати розгляду кримінальних справ

Автор статті
28 березня 2020 12:30
680
Поширити:

ВРП ініціювала перевірку ситуації, що склалася у Нікопольському міськрайонному суді з розглядом кримінальних проваджень.

Адже цей суд раз у раз звертався до апеляційної інстанції щодо зміни підсудності.

Як розповіла свого часу «ЗіБ» голова Дніпровського апеляційного суду Наталія Деркач (див. №7), до апеляційної інстанції надходять численні подання від цього суду про направлення кримінальних проваджень на розгляд до інших судів області. Як підставу вказується неможливість утворити склад суду через особливості визначення спеціалізації суддів щодо розгляду цивільних і кримінальних справ.

Н.Деркач зазначила, що апеляційний суд неодноразово відмовляв у задоволенні таких подань. Адже законом «Про судоустрій і статус суддів» не передбачено визначення спеціалізації суддів з розгляду окремих категорій справ у судах першої інстанції, окрім слідчих суддів та суддів зі здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.  Більше того, у 34 кримінальних справах такі подання про зміну підсудності надходили 2 і більше разів, а, наприклад, у справі №182/2289/19 —12 разів.

Також зазначено про заявлення безпідставних відводів суддями Нікопольського міжрайонного суду у кримінальних справах. Це призводить до необхідності передання справи на розгляд до іншого суду, до безпідставного затягування строків розгляду справ.

На думку Н.Деркач, визначення зборами спеціалізації суддів у цьому випадку є штучно створеною перешкодою для

здійснення автоматизованого розподілу судових справ між усіма суддями.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВРП, під час розгляду справи на засіданні Ради наголошувалося, що створення належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів належить до питання суддівського самоврядування.

«Обставини, повідомлені головою Дніпровського апеляційного суду Н.Деркач щодо неодноразової передачі одних і тих кримінальних справ Нікопольським міськрайонним судом до суду апеляційної інстанції для визначення підсудності, що пов'язано з визначенням спеціалізації суддів з розгляду конкретних категорій справ, можуть мати наслідком порушення основних засад судочинства та завдань суду, встановлених Конституцією та законом «Про судоустрій і статус суддів», та нести загрозу авторитету правосуддя», — наголосив доповідач, голова ВРП Андрій Овсієнко.

Тож ВРП вирішила звернутися до Ради суддів щодо необхідності перевірки обставин, викладених у зверненні Н.Деркач стосовно ситуації у Нікопольському міськрайонному суді.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ