Підтримати нас

Пам’яті наймолодшого «кіборга»

Автор статті
17 січня 2019 09:26
844
Поширити:

У середу, 16 січня, Україна відзначила День захисників Донецького аеропорту і пам’яті загиблих «кіборгів» - так за надзвичайну стійкість назвали наших бійців, які утримували стратегічний об’єкт 242 дні, з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. Серед кіборгів був і наш земляк Саша Райхєрт, який так і залишився наймолодшим добровольцем в історії цієї війни.

Про те, що він захищає Донецький аеропорт і приїхав додому підлікуватися, у редакції «Вгору» дізналися восени 2014 року. Ми зателефонували Сашкові і попросили дати інтерв’ю, розповісти, хто ж такі «кіборги». Та замість очікуваного «Шварцнеггера» до нас прийшов трохи по-підлітковому вугластий, веселий, капловухий хлопчик з дивовижними, приголомшливими очима - мудрими не по роках.

Олександр розповів, що ні батько, ні мама довго не знали, де він. Думали, що поїхав до друзів у гості:

- Потім мама подзвонила, сказала, що тата направляють на схід. Він - кадровий військовий. А я вже півтора тижні воював у Пісках. Зателефонував йому та зізнався, що теж тут. Батько, звичайно, одразу сказав, що у мене «розуму не багато», але зрозумів мій вибір і прийняв його. Він з дитинства вчив мене бути справжнім чоловіком, любити свою країну і захищати її, - сказав Саша. - А мама, дізнавшись, плакала та молила повернутися…

Після виходу того інтерв’ю, буквально через два тижні, 9 листопада 2014 року, Олександр Райхєрт, позивний «Чорний», загинув в селі Піски біля Донецького аеропорту від важкого поранення. Під час чергового бойового виїзду в Сашу влучила куля. Від променевої кістки вона рикошетом пройшла далі. Він помер від внутрішньої кровотечі.

Його побратими по Правому сектору написали в Фейсбуці: «Ще кілька тижнів тому ми всі гуртом дивувалися вчинку 18-річного бійця Чорного, що під час мінометного обстрілу грав на  гітарі патріотичних і романтичних пісень… Сьогодні він загинув»...  «Сумно так, що в грудях боляче. Не просто ще одне пожертвуване життя, а й кілька ненароджених теж»…

На день народження Саші, 21 січня 2015 року, на корпусі Херсонського гідрометеорологічного технікуму, де він навчався, відкрили меморіальну дошку, присвячену його пам’яті.

Тепер в Херсоні встановлять ще одну меморіальну дошку Герою АТО Олександру Райхєрту, на території загальноосвітньої школи №33.

Про це повідомляє  Управління громадських зв’язків Херсонської міської ради.

Відповідне рішення 15 січня погодив виконком міськради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ