Підтримати нас

Небезпечна дорога до школи, або Як зупинити низку трагедій?

Автор статті
23 березня 2021 06:43
2,254
Поширити:

Жителі селища Комишани вимагають від міської влади Херсона встановити на проїжджій частині біля школи так звані "лежачі поліцейські". Так вони хочуть примусити водіїв знижувати швидкість біля освітнього закладу.

За даними жителів, на цій ділянці діти часто стають жертвами “лихачів”, які не звертають уваги на світлофор та дорожні знаки і навіть не збавляють швидкості. Останній випадок стався наприкінці минулого року, коли під колесами авто був тяжко травмований 11-річний хлопець. Деталі - у статті Тетяни Назаренко.

Пані Оксана є лідером ініціативної групи селища. 40 років тому саме тут загинув її 12-річний брат. Трагедія сталася на її очах. Мама хлопчика довго шукала справедливості, вимагала встановити на небезпечній ділянці хоча б якісь засоби безпеки, аби зберегти життя інших дітей, але її не чули. Пані Оксана вже багато років поспіль намагається вирішити ту ж саму проблему. За цей час закінчили навчання її діти, пішли до школи онуки. Не можна сказати, що проблема не вирішується, адже світлофор усе ж встановили. Проте діти продовжують потрапляти під колеса.

Пані Оксана очолює ініціативну групу щодо убезпечення дороги біля школи.

“На моїй пам’яті, а саме протягом останніх сорока років, на цій ділянці постраждало більше тисячі дітей точно, чимало з них загинуло -  розповідає пані Оксана, - брат загинув у 1978 році. У той час зранку п’ятикласників вивозили працювати на поле, а навчалися вони в другу зміну. Після сільгоспробіт він поспішав на навчання, яке розпочиналося о 12-й годині. Перебігаючи дорогу, потрапив під колеса вантажівки. Буквально за два місяці на цьому ж місці загинув його однокласник. І пішла низка трагедій - хто травмувався, а хто й гинув. На той час тут навіть розмітки пішохідного переходу не було. Мама років 10 намагалася добитися, щоб або підземний перехід зробили, або хоча б “зебру” намалювали, але марно. Пізніше “зебру” таки позначили, та на неї ніхто не реагував. А світлофор встановили лише кілька років тому”.

Часто водії не зважають на світлофор і їдуть на зелене світло.

Пані Оксана говорить, що навіть світлофор проблему не вирішує, адже часто водії їдуть на великій швидкості навіть на зелене світло. Багатьом пішоходам лише дивом вдалося уникнути трагедії. Зокрема, якось ледь не потрапила під колеса онука жінки:

“А коли світлофор не працює - то взагалі біда, діти і навіть дорослі просто бояться переходити дорогу, - бідкається жінка. - Останній раз він був вимкненим тривалий час. Ми три доби просто вдома не жили. До поліції писали, до міськвиконкому зверталися, збирали підписи жителів і таки домоглися свого, світлофор відремонтували”.  

Та все ж люди наполягають на більш радикальних засобах безпеки. До складу ініціативної групи входять обидві доньки пані Оксани, які мають дітей шкільного віку, а також батьки інших учнів. Ще в січні з пропозицією встановити “лежачі поліцейські” люди звернулися до депутатів міської ради. Ініціатива була підтримана. До вирішення питання активно долучилася і новопризначена староста селища. На об’єкт не раз виїжджали і депутати, і представники міськвиконкому. Обіцяли швидко вирішити проблему. Але минуло майже три місяці, а обладнання так і не встановили. Пані Оксана каже, що якісь затримки виникли в управлінні транспорту міськради.

Аби з’ясувати, чому на небезпечній ділянці дороги досі не встановлено “лежачі поліцейські”, журналісти нашого видання звернулися до очільниці Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку Херсонської міської ради Марини Віркун. 

За її словами, “лежачі поліцейські” тут встановити неможливо, оскільки це магістральна вулиця, а згідно з нормативним документом ДСТУ 4123:2006, на магістральних вулицях населених пунктів заборонено встановлювати елементи пристроїв примусового зниження швидкості:

“Там потрібно думати про щось інше, - говорить Марина Віркун, - Зараз нашим управлінням разом з патрульною поліцією та старостою селища Комишани проводиться робота для убезпечення даної ділянки. Ми виїжджали на місце, робили обстеження, я підіймала питання перед заступниками міського голови. Уже протягом наступних двох тижнів буде вирішено, що саме там можна зробити. Можливо, потрібно буде провести обрізку дерев, щоб краще було видно світлофор, додатково встановити дорожні знаки. Як на мене, в першу чергу потрібно розробити схему організації дорожнього руху на даній ділянці, з повною розстановкою знаків і світлофорів. І вже тоді  будемо конкретно вирішувати, що там можна зробити з точки зору безпеки руху”.

В Управлінні патрульної поліції області повідомили, що у Комишанах є проблемні питання щодо планування усього населеного пункту, зокрема, стосовно розміщення тротуарів, зелених зон тощо. Щодо конкретної ділянки старший інспектор з особливих доручень безпеки дорожнього руху Ігор Кононенко повідомив: 

“Варіантів для убезпечення пришкільної зони чимало. Наприклад, можна нанести на дорожнє полотно так звану “краплю”, яка візуально для водія зменшує ширину проїжджої частини. Але знову ж таки, питання потребує розгляду, наскільки прийнятним такий засіб буде саме для даної території, чи відповідатиме нормативним актам. Найбільш дієвий спосіб -  надземний пішохідний перехід. А вздовж проїжджої частини встановити сітку, щоб у пішоходів навіть не було можливості перейти дорогу у невстановленому місці. В будь-якому випадку, кожен варіант потрібно розглядати відповідно до нормативно-правових актів. І остаточне рішення має винести балансоутримувач, тобто міська рада”. 

Минулого тижня  проведено нараду за участі заступника міського голови, патрульної поліції та проєктантів. Останні повідомили, що їм потрібно тиждень або два, щоб вирішити, які саме засоби безпеки будуть найбільш прийнятними для дорожньої ділянки біля школи.

Головне фото: На небезпечній ділянці дороги біля школи постійно травмуються діти. Фото Олександри Опрової

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ