Підтримати нас

Герої без зброї – благодійна мистецька акція на підтримку херсонських рятувальників

Vgoru
Автор статті
07 березня 2023 16:00
3,034
Поширити:

Творче подружжя херсонців Віктор Ревенко та Альона Мовчан ініціювали проведення  благодійних мистецьких заходів у містах України для підтримки колег Віктора – пожежників херсонської служби ДСНС.

Віктор працює рятувальником понад чотири роки. Вони з колегами гасили пожежі в окупованому Херсоні та рятують місто зараз, виїжджаючи на виклики під обстрілами.

Альона розповідає, що рятувальна служба Херсона до першого вересня працювала під українським прапором.

Відколи рятувальники вимушено залишили місто, окупанти захопили пожежну частину, то викрали геть усе майно. Машини, протипожежне обладнання, захисні костюми й деякі особисті речі працівників. Вони забрали навіть брудні шкарпетки, які залишалися в шафках, згадує Віктор.

Після звільнення, уже 13 лютого, рятувальники повернулися до міста, яке на той момент опинилося під ворожим вогнем. Роботи стало в рази більше.

Наразі, за словами Віктора, працюють усі пожежні частини Херсона. Держава, благодійники та рятувальні служби інших міст України підтримали херсонських надзвичайників. Їх забезпечили машинами, захисним одягом та більшою частиною обладнання. Однак рятувальникам для ефективної роботи потрібні спеціальні пожежні тепловізори, за допомогою яких вони визначають джерела вогню та  полум'я, що тліє в темних задимлених приміщеннях. Раніше в кожній пожежній машині був тепловізор, а зараз є лише один, і той у штабі.

А робота рятувальників нині ускладнена тим, що на місці загоряння можуть лишатися нерозірвані снаряди, і є величезний ризик потрапити під повторні обстріли. Часу на розвідку фактично немає.

Тобто, гасіння вогню має відбуватися максимально швидко, чітко й злагоджено. Для цього й потрібні тепловізори.

Віктор та Альона вирішили не сидіти склавши руки, а спробувати допомогти придбати хоч декілька цих необхідних приладів.

Обидва вони – активні творчі люди. Альона пише вірші, видала кілька власних поетичних збірок, а Віктор – музикант, він має дуже приємний тембр голосу та часто виступав на різних мистецьких заходах у мирному Херсоні. Також до війни грав у складі херсонського рок-гурту “Скіфи”.

У подружжя виникла ідея спільного мистецького заходу, під час якого вони збираються назбирати гроші на купівлю тепловізорів. За задумом, це мав бути своєрідний перформанс, де Альона читатиме вірші, зокрема й написані під час війни, а Віктор співатиме в супроводі акустичної гітари.

Альона розповідає, що вони подумали, куди можуть дістатися власним коштом на автівці Віктора. У перелік, де запланували заходи, увійшло 10 міст. Перший виступ відбувся в Миколаєві, далі вони побували в Кропивницькому, Одесі та Києві. За планом, 7 березня мають завітати до Кременчука, 11 березня – до Кривого рогу, 15-19 до Житомира, а у 20 числах до Білої Церкви та Черкас.

Пара подорожує зі своїм синочком Добромиром, якому нещодавно виповнився рік. Іноді малого залишають на друзів чи родичів, а буває, він підтримує молодих батьків під час виступу.

Загалом, у подружжя вийшло вдало поєднати два жанри в гармонічний захід.

Скрізь їх приймали радо. До заходів долучалися й творчі друзі херсонців. Скажімо, в Одесі, Альону та Віктора підтримав волонтерський гурт "Хвиля".

Люди, які приходили послухати херсонських активістів, гаряче аплодували. Ніхто не залишався байдужим. Відвідувачі охоче жертвували кошти. 

 

За порівняно короткий термін вдалося назбирати 41 тисячу гривень. На купівлі одного тепловізора Віктор з Альоною зупинятися не збираються, сподіваються назбирати приблизно 190 тисяч, стільки, за їхніми підрахунками, потрібно на три прилади. Наразі активісти думають про можливе продовження творчого туру.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ