Підтримати нас

Чи бути ОТГ на Арабатській стрілці

Автор статті
03 лютого 2020 12:04
1,447
Поширити:

Реформа децентралізації добігає кінця, добровільне об’єднання завершується, і уряд готується затвердити перспективні плани, лише за якими надалі створюватимуться територіальні громади (ОТГ).

На Херсонщині перспективний план обласна рада прийняла ще 15 листопада. Згідно з ним, ОТГ у Генічеському районі сформують за принципом «один район-одна громада». Але мешканці Арабатської стрілки проти об’єднання з Генічеським районом, бо прагнуть створити свою власну ОТГ – Стрілківську. Так  вирішили не в останню мить, а ще 4.5 роки тому. Чому так сталося, чому досі їх об’єднання не погодили, - дізнавалися журналісти «Вгору».

Чому одна громада – погане рішення

Площа Генічеського району складає 3 008 км² з населенням понад 50 000 осіб. Якщо така громада все ж створиться, то стане найбільшою в Україні.

 «Першим перспективним планом запланували створення однієї ОТГ у Генічеському районі. І, насправді, ініціатив щодо створення інших ОТГ у районі було лише декілька, і всі вони були невдалі. Зараз лише Стрілківська і Щасливцевська ради виборюють своє право це зробити. З огляду на розміри району, то тут варто було б створити хоча б дві громади, бо в деяких випадках відстань до центру становитиме 90 км. Будь-яка громада, навіть якщо вона велика, повинна мати певні межі, щоб бути зручно керованою. А якщо, наприклад, випаде сніг, як люди добиратимуться до центру? Задача децентралізації - наблизити послуги до населення, тож тут ми не можемо говорити про це. Разом із цим, Генічеський район є не дуже економічно потужним, тому районна влада вважає, що саме в такому форматі створена ОТГ може бути спроможна», - розповіла директорка регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою” Оксана Сілюкова.

Як додав голова Щасливцевської ОТГ Віктор Плохушко, у районі 68 населених пунктів, з яких 52 - за межами методики доступності, тобто понад 25 км. І ще 11 населених пунктів віддалені  більше, ніж на 50 кілометрів.

Голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко.

Довгий процес без результату

Розпочати процес об’єднання Щасливцевська сільська рада вирішила ще у травні 2015 року. На це, звісно, пішов певний час:

«Ми провели громадські обговорення, засідання сесії та повідомили про свої наміри об’єднатися Стрілківській сільській раді. Вони нас підтримали і також прийняли рішення про об’єднання. Ми підготували всі документи, і в квітні 2016 року відправили в обласну держадміністрацію», - каже Щасливцевський голова Віктор Плохушко.

Щасливцевська сільська рада.

Спочатку планувалося назвати громаду «Арабатською» з адміністративним центром у селі Стрілкове. Але Херсонська ОДА запропонувала змінити назву на «Стрілківська». Бо в законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад» найменування ОТГ, як правило, є похідним від найменування населеного пункту, визначеного її адміністративним центром. Також в ОДА було декілька зауважень до документів. Усі зауваження ради виправили та 26 вересня 2016 року направили лист голові Херсонської ОДА, на той час це був Андрій Гордєєв, з усіма необхідними документами для отримання висновку щодо створення ОТГ. Відповідь мали надати протягом 10 робочих днів, але цього не сталося ні через місяць, ні через два. 

 

На початку грудня 2016 року Щасливцевська сільська рада написала лист Прем’єр-міністру України з проханням пояснити, чому ОДА не виконує свої функції і не надала висновок у визначений термін. На що, більш ніж за місяць, отримали відповідь від Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Нам повідомили, що за інформацією Херсонської ОДА, проєкт розпорядження голови  облдержадміністрації "Про затвердження висновків щодо відповідності проєктів рішень Щасливцевської, Стрілківської сільських рад Генічеського району Херсонської області стосовно добровільного об'єднання територіальних громад Конституції та Законам України" підготовлено і [станом на 17 січня 2017 року] проєкт даного розпорядження проходить процедуру погодження». Щасливцевська сільрада також отримала лист про те, що розпорядження проходить процедуру погодження з підписом Дмитра Бутрія, на той момент виконуючого обов’язки заступника голови ОДА. Проте остаточного висновку громади так і не отримали.

Лише 1 березня 2017 року сільрада отримала лист від Херсонської ОДА, підписаний Євгеном Рищуком , який на той момент був виконуючим обов’язки заступника голови ОДА. У листі повідомлялося, що «Стрілківська сільська рада звернулася до обласної державної адміністрації з проханням не розглядати у 2017 році питання створення Стрілківської ОТГ. У зв'язку з цим, Щасливцевська та Стрілківська сільські ради не можуть розглядатися, як суб'єкти дії Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", і висновки щодо відповідності проєктів їх рішень про добровільне об'єднання законам та Конституції України надаватися не будуть».

Приймаючи таке рішення, обласна державна адміністрація керувалась рішенням Стрілківської сільської ради від 3 лютого 2017 року, в якому вказано «Підтвердити раніше прийняті рішення стосовно створення Стрілківської об’єднаної територіальної громади, розглянути погоджувальні та дозвільні документи про проведення виборів не раніше 2018 року».

Голова Стрілківської сільської ради Олександр Пономарьов пояснив нам це рішення тим, що у цей період відбувалося розширення меж села і необхідно було завершити процедуру встановлення нових кордонів.

 «Тобто, рішення про створення об’єднаної територіальної громади не було скасовано, воно підтверджується, відтерміновуються лише вибори. Але ми і не питали в ОДА, коли будуть вибори і не просили їх призначати. Це навіть не їх повноваження, а ЦВК. І взагалі побажання органів місцевого самоврядування щодо строків проведення виборів відповідно до законодавства не мають жодного юридичного значення. Ми хотіли отримати висновок щодо відповідності проєктів рішень сільських рад Конституції та Законам України. Однак у Херсонській ОДА вирішили, що це підстава аби взагалі не надавати його. І тепер апелюють тим, що в певний момент Стрілкове відмовилося від об’єднання, хоча це не так»,  - обурюється голова Щасливцевської сільради.

Всі курортні населені пункти на території Херсонщині, до яких належить Щасливцево, економічно самодостатні.

Настав 2019 рік, минули президентські і парламентські вибори, нова влада чітко заявила про намір завершити процес децентралізації. У серпні сільради провели спільні консультації, де підтвердили наміри подальшого добровільного об'єднання та вирішили прискорити цей процес.

«Ми зібрали сесії, провели громадські обговорення, взяли те рішення 2016 року, яке за даними Мінрегіону вже мало ознаки відповідності Конституції та Закону, змінили лише терміни з "вересень – грудень 2016 року" на "листопад 2019 року - лютий 2020 року» та у листопаді 2019 року подали до ОДА, вже на ім’я нового губернатора -  Юрія Гусєва, щоб отримати позитивний висновок щодо об’єднання та внести зміни у перспективний план» – розповів Віктор Плохушко. 

Херсонська ОДА 5 грудня надіслала лист, де повідомила про наявність зауважень до проєкту рішення сільської ради щодо добровільного об'єднання.

«Вони нам перерахували ті вимоги, яким має відповідати проєкт рішення, яким воно і так відповідало. І в 2017 році в ОДА до нього не було жодних зауважень. Тому в наступному листі (11 грудня) ми повідомили про це й надіслали документи ще раз. І отримали відповідь (2 січня) «Проєктом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади в зазначеному форматі не передбачено». Але ж план можна змінювати, його остаточна редакція ще не схвалена Кабінетом Міністрів, тому ми не розуміємо, чому нам відмовили» - каже голова сільради.

Які аргументи приводить влада

Протягом усього часу ледь не єдиним аргументом у відмові було питання безпеки. Про це не  раз говорив перший заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій. Коментуючи ситуацію журналістам «Вгору», він сказав:

 «Створити окрему громаду на кордоні з тимчасово окупованим Кримом доволі ризиковано, це питання безпеки, подробиць надати я не можу».

Дмитро Бутрій.

Таку ж позицію висловив Юрій Гусєв 17 січня на консультаціях зі створення перспективного плану Херсонської області, проведених Міністерством розвитку громад та територій України. Але ж на Херсонщині є Присиваська ОТГ, яка теж розташована на кордоні з Кримом і питань при її створенні не було. Більше того, навіть на лінії розмежування в Донецькій та Луганській областях успішно створено не одну об’єднану територіальну громаду.

На цьому ж засіданні, 17 січня,  наголосили, що часу на обговорення залишилося мало,  потрібно провести остаточні дискусії там, де є невирішені питання. Тому 30 січня голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв приїхав на Арабатську стрілку  поспілкуватися з мешканцями Щасливцевської та Стрілківської сільських рад.

У парку зібралося близько 1500 людей, які висловлювалися проти об’єднання з усім районом і не розуміли, чому їм відмовляють.

«Я пообіцяв, що приїду в громади, де є питання. І поговорю з людьми. Тому я тут. На наступній зустрічі в Міністерстві регіонального розвитку я донесу позицію мешканців. Хоча, скоріше за все, це не моє рішення, у Генічеському районі буде «один район-одна громада», - звернувся до мешканців Арабатської стрілки Юрій Гусєв.

Юрій Гусєв.

Губернатор ще декілька разів акцентував увагу на тому, що він вже нічого не вирішує, що остаточне рішення залишається за Кабінетом Міністрів. Хоча заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час консультацій зі створення перспективних планів 27 січня зазначив:

«За результатами проведених консультацій, обласні державні адміністрації повинні подати остаточні проєкти перспективних планів – це виключно їх компетенція. Завдання – знайти оптимальні варіанти конфігурацій громад, які справді матимуть довгострокову перспективу розвитку, які за своїми параметрами не суперечать законодавству і по яких проведені консультації з жителями відповідних громад».

Отже, обласні державні адміністрації вирішують, яким буде остаточний варіант перспективного плану, тож голос губернатора все ж має значення. Більше того, у Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)», який набув чинності 20 грудня 2019 року, і на який також посилався у своєму виступі Юрій Гусєв, написано, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації. Напрошується висновок, що Юрій Гусєв, стверджуючи, що він нічого не вирішує, просто виправдовувався перед мешканцями, перекладаючи всю відповідальність на Уряд.

Також виникає питання, чому Стрілківську ОТГ не внесли до перспективного плану перед його затвердженням обласною радою у листопаді 2019 року. Адже у серпні 2019 року Стрілківська сільська рада направила клопотання до Херсонської ОДА з проханням передбачити у перспективному плані її створення.

Також, 13 вересня 2019 року Щасливцевська сільська рада надіслала лист голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру про наміри створити ОТГ.

Як бачимо, ситуація заплутана, жодної аргументованої підстави для відмови в створенні ОТГ не озвучено. І минула, і теперішня влада області відтягували процедуру погодження. Це й призвело до того, що це питання вирішується в останній момент, і шанси на позитивний висновок усе менші. Сьогодні, 3 лютого, відбудеться чергова нарада в Міністерстві регіонального розвитку, де ще є шанс відстояти ОТГ на Арабатській стрілці. Але, як нам сказав голова Щасливцевської сільської ради, він упевнений: це не останнє засідання по Херсонській області, і він буде добиватися, щоб його почули і зробить усе для створення окремої ОТГ.

P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ