Підтримати нас

АМКУ не задовольнив жодної скарги «Автомагістралі-Південь» на сумських тендерах

Автор статті
29 березня 2020 06:30
762
Поширити:

Компанія, яка отримала найбільше підрядів від Укравтодору на ремонт доріг у 2018-2019 роках, зараз, схоже, ледве не вперше стикнулася з неприємностями на тендерах: на одній «пачці» підрядів Антимонопольний комітет відкинув її претензії до конкурентів, на другій – відхилив її разом з іншою компанією, в результаті чого тендери не відбудуться взагалі через відсутність мінімум двох допущених учасників.

Боротьба проти компаній «не з тусовки» на тендерах Укравтодору

У жовтні-листопаді Служба автомобільних доріг Сумської області оголосила 9 тендерів на поточний середній ремонт доріг регіону, зокрема —  Р-60Т-19-12Н-07Р-45Т-19-13Т-25-03Н-12 Р-65 загальною вартістю 2,95 млрд грн. Позмагатися за низку підрядів прийшли як компанії-лідери картелю  — «Онур», «Ростдорстрой», «Альтком», «Техно-Буд-Центр», так і підприємства не з їхньої орбіти —  «Миколаївбудцентр», «Консорціум «Мікстрансбуд» та ТОВ «Роад Констракшн». І якщо наявність колег-конкурентів по картелю не лякала  «Автомагістраль-П» від слова «взагалі» (з одними вона не конкуруючи тендери розігрує, інших – бере на субпідряд), то поява «незваних гостей» і перспектива втратити кругленьку суму змусила підприємство поскаржитися на новачків в Антимонопольний комітет, пишуть Наші гроші.

«Автомагістраль-Південь» знайшла дуже надумані підстави для оскаржень: компанії то не вказали тип асфальтобетонного заводу, то надали інформацію про наявність досвіду за три роки, а не за два (детальніше про це можна почитати у блозі «Битва за 3 мільярди»).

Те, що претензії, м’яко кажучи, «на трієчку», в результаті 23 березня підтвердила і тендерна Колегія АМКУ, у яку в той день входили сам голова АМКУ Юрій Терентьєв, його перша заступниця Ольга Піщанська та Ольга Нечитайло.

«Документація не містить окремих вимог щодо необхідності зазначення у зведеній інформаційній довідці про досвід виконання аналогічних договорів інформації про досвід виконання аналогічних договорів лише за два роки», – вказано у скарзі.

В результаті у всіх шести скаргах, де «Автомагістраль» намагалася виштовхнути конкурентів з торгів, компанія отримала нищівну поразку: «Консорціум «Мікстрансбуд» та ТОВ «Роад Констракшн» залишишись у грі.

Незручний «Бахмачгазбудсервіс», втонувши сам, потопив і «Автомагістраль»

Ще один стос тендерів на ремонт доріг на Сумщині на загальну суму 68,42 млн грн у січні цього року оголосило Управління інфраструктури Сумської ОДА. Це ремонт трас Богданка – Ковтунове – /О191705/С191713 Чапліївка-Тиманівка-Бензики, О191704 Вороніж-Клишки, О191703 Кролевець-Московське-Клишки, О191705 Шостка – Чапліївка – Погорілівка – Реутинці.

На тендер подалися ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» та спаринг-партнери «Автомагістраль-Південь» та «Дінастія». Ці фірми практично не конкурують одна з одною на сумських тендерах (докладніше «Відтінки картелю: «Автомагістраль-Південь» і «Дінастія»).

Єдиною фірмою, яка тривалий час намагалася протистояти цій спайці, була «Бахмачгазбудсервіс». Її поява на торгах тут, наприклад, змусила «Дінастію» збити ціну пропозиції на 15%. Саме тому була ймовірність, що на сумських тендерах фірми зможуть добряче поконкурувати. Але не так сталося як гадалося: в усіх п’яти тендерах «Бахмачгазбудсервіс» допустила помилку: не наклала на тендерні документи електронний цифровий підпис, в результаті чого її пропозицію всюди відхилив Замовник. І ось тут цікаво: фірма поскаржилася на відхилення в Антимонопольний комітет, де разом з поясненнями вказала і на очевидне порушення «Автомагістралі»: підприємство всюди не додало до своїх документів листа-згоди з проектом договору та його істотними умовами.

І хоча скаргу на відхилення «Бахмачгазбудсервіс» адмінколегія залишила без задоволення, АМКУ постановив, що Замовник мав би відхилити і «Автомагістраль» теж.

«Не відхиливши пропозицію ТОВ «Автомагістраль-Південь» та допустивши її до аукціону, Замовник порушив вимоги частини першої статті 30 Закону, згідно з якою Замовник відхиляє тендерну пропозицію, зокрема, у разі, якщо вона не відповідає умовам тендерної документації», – вказала у скарзі Адміколегія.

В результаті АМКУ зобов’язав Сумську службу автодоріг відмінити усі п’ять тендерів, адже після відхилення двох компаній, «Дінастії» конкурувати вже було ні з ким.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ