Підтримати нас

Як переселенцям позачергово зарахувати дитину в херсонський садочок

Vgoru
Автор статті
16 лютого 2021 17:00
864
Поширити:

У Херсоні працює 75 дошкільних закладів освіти, до яких можна потрапити за електронною чергою. А з 27 січня завдяки постанові № 86 Кабінету міністрів державні садочки мають позачергово зарахувати дітей внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та дітей, які мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Юристи КримSOS розповідають про нововведення та нагадують правила вступу.

Особливості вступу до садочків для переселенців 

В Управлінні освіти Херсонської міськради розповіли, що в січні кожного року керівники дошкільних навчальних закладів у системі зазначають орієнтовну кількість місць у їх закладах та у квітні формуються групи. Та що дітей переселенців дійсно зараховують позчергово. Але потрібно мати довідку ВПО на ім'я дитини. 

— Підтвердити пільгу потрібно за 10 днів після онлайн реєстрації в черзі. Це можна зробити в електронному форматі, надіславши лист із довідкою в садочок. Проте краще прийти особисто до директора садочка, — зазначає Тетяна Чурілова, начальник відділу  дошкільної освіти Управління освіти міської ради. 

Юристи Херсонського офісу КримSOS зазначають, що фактично право на влаштування дітей ВПО у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади передбачено ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». З довідкою ВПО відділ освіти мав направити дитину до садочка, де є вільні місця. Проте не можна було вибирати, у який саме садочок, а сама процедура не була регламентована. Цю проблему й вирішила Постанова № 86 Кабміну.  

— Коли не працювала електронна черга в херсонські садочки, були масові звернення з цієї проблеми. Але у відділі освіти нам завжди допомагали вирішувати ситуації. Зараз усе більш-менш нормально працює, — зазначають юристи  КримSOS.  

Загальні правила та послідовність дій

Для електронної реєстрації дітей до садочків є окремий сайт та правила вступу, що включають наступні кроки: 

  1. Вибір садочка — на сайті управління освіти міста є карта та перелік садочків різного типу. Батьки можуть завчасно переглянути, скільки дітей зареєстровані в черзі та обрати лише ОДИН садочок. 
  2. Реєстрація  через онлайн-заявку — у питанні про пільгу потрібно обрати четвертий рядок “діти військовослужбовців....Та діти внутрішньопереміщених осіб та воїнів АТО”.  Пільгу потрібно підтвердити в директора обраного садочка. 

  3. Якщо усе зробили правильно — на пошту надійде лист із підтвердженням та код, за яким потім будуть зараховувати у садочок. Його потрібно обов’язково зберегти. Щоб змінити садочок у заявці, потрібно спочатку видалити створену анкету.

  1. Підготовка до зарахування — коли у садочку з’явиться вільне місце — на пошту надсилають лист та батькам дають 20 днів для зарахування в садочок. Після цього терміну  місце віддають іншій дитині. 

Якщо виникають питання щодо реєстрації у садочок в Херсоні — звертайтеся до відділу Координації діяльності закладів дошкільної освіти міста за номером: (0552) 42-44-57, (0552) 49-50-20.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ