Підтримати нас

Херсонські музейники ідентифікували ще одну картину, яку російські військові незаконно вивезли до Криму

17 вересня 2024 12:20
169
Поширити:
Фото: Херсонський художній музей

На відео окупаційного ЗМІ Херсонщини "Таврія", знятому в Криму, в імпровізованому сховищі Центрального музею Тавриди й оприлюдненому у серпні 2023 року, херсонські музейники ідентифікували викрадену з Херсонського художнього музею картину живописця Леонарда Туржанського “Пейзаж. Кури”.

Про це повідомили на сторінці музею у фейсбуці.

“В поле зору давно потрапив її погано освітлений фрагмент, нарешті нам вдалось відкинути усі сумніви та ідентифікувати картину”, – йдеться в дописі.

Леонард Туржанський (1875-1945). Пейзаж. Кури. 1920. Полотно на картоні, олія

Леонард Туржанський є російським живописцем, пейзажистом та жанристом першої половини XX століття. 

  • Завдяки аркушу з інвентарним номерам робіт, який потрапив на фото 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання незаконного договору про зберігання вкрадених творів мистецтва з Херсонського художнього музею в Криму, вдалося ідентифікувати 5 викрадених офортів херсонського художника Юрія Діденка.
  • Нещодавно працівники Херсонського художнього музею ідентифікували ще одну картину, яку викрали російські окупанти у 2022 році. Це пастель Емілії Гончарової “Старий Крим”.
  • Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом “збереження культурних цінностей” і називаючи грабунок “евакуацією”.
  • Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.
  • Фольклористка Ярина Сізик та режисерка анімації Марія Духовне Личко у колаборації з Херсонським художнім музеєм започаткували проєкт “Викрадене мистецтво…”, присвячений картинам, незаконно вивезеним росіянами під час окупації. Першою “оживили” картину Михайла Брянського “Портрет дівчини у вишиваній сукні”.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів