Підтримати нас

Херсонські музейники ідентифікували 5 викрадених офортів художника Юрія Діденка

22 липня 2024 11:50
278
Поширити:
Фото: Херсонський художній музей

Завдяки аркушу з інвентарним номерам робіт, який потрапив на фото 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання незаконного договору про зберігання вкрадених творів мистецтва з Херсонського художнього музею в Криму, вдалося ідентифікувати 5 викрадених офортів   Офо́рт, іноді аквафорта — різновид гравюри на металі, який дозволяє отримувати відтиски з друкарських форм, які попередньо оброблені кислотами.  херсонського художника Юрія Діденка.

Про це повідомляє Херсонський художній музей.

Мова йде про наступні офорти:

  • Відвідини. 1978. Папір, кольоровий офорт;
  • Ніч на Івана Купала. 1987. Папір, кольоровий офорт;
  • Відьма. З серії «Розповіді про українських чортів». 1987. Папір, кольоровий офорт;
  • Кіт рукатий. З серії «Розповіді про українських чортів». 1987. Папір, кольоровий офорт;
  • Марення. З серії «Розповіді про українських чортів». 1987. Папір, кольоровий офорт.

Юрій Діденко (1945 р.н.). Ніч на Івана Купала

"Як художник-ілюстратор Юрій Діденко уважно вивчав український фольклор і традиційні вірування, які лягли в основу сюжетів його робіт, в тому числі і з циклу «Розповіді про українських чортів». У них художник вміло поєднує дійсність і фантастичні уявлення, майстерно створює індивідуальні образи для кожного зі своїх персонажів і «додає» до всього цього щедру «порцію» світлого гумору", – зазначають музейники.

Юрій Діденко народився в селі Зміївка Бериславського району Херсонської області. У 1979 - закінчив Український поліграфічний інститут імені Івана Федорова у Львові. У 1992 він став членом Національної Спілки художників України.

  • Нещодавно працівники Херсонського художнього музею ідентифікували ще одну картину, яку викрали російські окупанти у 2022 році. Це пастель Емілії Гончарової “Старий Крим”.
  • Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом “збереження культурних цінностей” і називаючи грабунок “евакуацією”.
  • Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.
  • Фольклористка Ярина Сізик та режисерка анімації Марія Духовне Личко у колаборації з Херсонським художнім музеєм започаткували проєкт “Викрадене мистецтво…”, присвячений картинам, незаконно вивезеним росіянами під час окупації. Першою “оживили” картину Михайла Брянського “Портрет дівчини у вишиваній сукні”.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів