Підтримати нас

У проєкті "Викрадене мистецтво…" створили анімовану копію картини, вкраденої з Херсонського художнього музею

19 червня 2024 20:44
292
Поширити:
Колаж "Вгору"/Михайло Брянський «Портрет дівчини у вишиваній сукні» та Даша Астаф'єва

Фольклористка Ярина Сізик та режисерка анімації Марія Духовне Личко у колаборації з Херсонським художнім музеєм започаткували проєкт «Викрадене мистецтво…», присвячений картинам, незаконно вивезеним росіянами під час окупації. Першою “оживили” картину Михайла Брянського “Портрет дівчини у вишиваній сукні”. Образ дівчини з картини “приміряла” на себе телеведуча та співачка Даша Астаф’єва.

Про це йдеться на сторінці музею. 

У дописі зазначається, що Даша Астаф’єва вдягнена у вишиту сорочку, майже копію зображеної на картині. Її вишила під час окупації міста військовими РФ гідеса Інна Микуцька з Херсона. 

Режисерка Марія Духовне Личко зазначила:

“Історія окупації Херсона вкотре нагадує, що (ред. окупаційні війська) знищують не тільки нас фізично, а й цілеспрямовано знищують нашу культурну спадщину. Адже вона є свідченням унікальності, креативності та багатої історії українського народу”.
  • Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом «збереження культурних цінностей» і називаючи грабунок «евакуацією». Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.
  • Журналістка "Вгору" дізнавалась про майстриню-вишивальницю та гідесу з Херсона Інну Микуцьку. А також про те, як вона вирішила відтворити візерунок на сорочці, який передав на своєму полотні «Портрет дівчини у вишиваній сукні» український художник Михайло Брянський.
  • До благодійної колекції шовкових хусток “Викрадене мистецтво” українського бренду OLIZ додали хустку із зображенням роботи майстрині з Херсона Людмили Петрової, викрадену російськими окупантами із Херсонського художнього музею. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів