Підтримати нас

Американські музейники зафіксували мародерство росіян у Херсонському художньому музеї

Vgoru
Автор статті
07 вересня 2023 11:50
1,141
Поширити:

Музейний центр Смітсонівський Інститут у США за допомогою супутникових фотографій допомагає Україні збирати докази воєнних злочинів, скоєних росіянами.

Рідкісним успіхом стипендіантка Смітсонівського Інституту Кетрін Генсен називає супутникові фотографії Херсонського художнього музею під час окупації, зроблені якраз у момент вивезення з нього експонатів.

“Починаючи з 31 жовтня десь до 4 листопада 2022 року почали з'являтися повідомлення, що Херсонський музей грабують. Ми подивилися на супутникові фото, і це один із тих рідкісних випадків, коли реально можна було зафіксувати мародерство", – розповіла дослідниця Генсен.

Вона показує супутникову фотографію Херсона, де помітно, що біля будинку Херсонського художнього музею стоять три вантажівки.

Фото зі сторінки у фейсбуці Херсонського художнього музею

"Тут видно три великі білі вантажівки, вони припарковані прямо біля музею. І вони збігаються з повідомленнями з соцмереж та з місця події, де було вказано, як ці вантажівки завантажують експонатами з Херсонського художнього музею. Це ще один доказ, що музей був пограбований. На фото є точна дата, коли це відбувалося, а також задокументовано, скільки вантажівок було залучено",- розповіла Кетрін Гансен.

Дослідниця також додає: "Ще одна з речей, яку ми намагаємося висвітлити в наших звітах, це те, що мародерство, як виглядає, було організованим”.

Американські колеги також змогли ідентифікувати затоплення будинку-музею української художниці Поліни Райко в окупованих Олешках, Херсонської області, під час повені внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

Щоб проаналізувати стан культурних пам'яток, дослідники використовують технологію супутникових фото, розроблену в НАСА для виявлення лісових пожеж, розповіла Кетрін Генсен. 

На їхній мапі позначено 28 тисяч об’єктів української культурної спадщини, за якими вони можуть спостерігати. Це музеї, меморіали, пам'ятники, релігійні заклади, бібліотеки, археологічні пам’ятки. Лише за перший рік повномасштабної війни дослідники задокументували понад півтори тисячі об'єктів, які можуть бути пошкодженими.

Нагадаємо, працівники художнього музею ідентифікували вже 56 творів, які викрали росіяни та зберігають у Сімферополі, у Центральному музеї Тавриди. Матеріальна вартість викрадених артефактів оцінюється в сотні мільйонів доларів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ