Підтримати нас

Росіяни викрали з Херсонського обласного музею артефактів на сотні мільйонів доларів

Vgoru
Автор статті
16 червня 2023 15:29
513
Поширити:

Про мародерство росіян у Херсонському обласному музеї написали в Arab News – англомовній газеті в Саудівській Аравії. Матеріальна вартість викрадених артефактів оцінюється в сотні мільйонів доларів, ідеться в статті.

Матеріал англійською можна прочитати тут.

У статті написали про те, як росіяни розікрали 80% колекції Херсонського обласного художнього музею під час окупації та вивезли її в тимчасово окупований Крим. Журналісти іноземного видання поговорили про це із заступником директора Херсонського обласного художнього музею Ігорем Русолом. 

Колекції Херсонського обласного художнього музею стали вразливими під час окупації, коли в установі скоротили кількість працівників, ідеться в статті. Припускають, що двоє співробітників із проросійськими симпатіями співпрацювали з окупантами та радили їм, що брати. Один із підозрюваних у колабораціонізмі згодом переїхав до Російської Федерації та не повернувся.

Ігор Русол вважає, що деякі експонати були викрадені винятково заради фінансової вигоди, а інші, ймовірно, були призначені для російських музеїв.

Зараз Україна лобіює створення спеціального трибуналу для притягнення Росії до відповідальності за агресію та її наслідки, включно зі знищенням культурної спадщини.

Нагадаємо, переселенці з Херсона виловили на одеському пляжі візантійську амфору та передали її до Херсонського обласного краєзнавчого музею. Херсонці на одеському пляжі рятували прісноводних черепах. І раптом побачили незвичну посудину, що наближалася до пляжу. Виловивши її з води, Юрій Пословський – історик за фахом – зрозумів, що це візантійська амфора.

Також херсонський художній музей ім. О. Шовкуненка показав картини про будівництво Каховської ГЕС, які викрали російські загарбники. Усі ці твори викрадені з колекції музею росіянами на початку листопада 2022 року та незаконно вивезені до анексованого Криму. Найімовірніше місце їхнього перебування — Центральний музей Тавриди в Сімферополі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ