Підтримати нас

Український бренд створив колекцію хусток із зображенням сарматського золота з пограбованого Херсонського музею

Вгору
Автор статті
25 січня 2024 18:57
426
Поширити:

Український бренд аксесуарів OLIZ створив колекцію шовкових хусток, на яких зображені стародавні золоті прикраси, викрадені росіянами з Херсонського краєзнавчого музею. Колекція має благодійну мету – зібрати підтримку для пограбованого музею.

На твіллі (видовжена двостороння хустка, котру можна вдягати як хустку на шию, краватку, пояс, ремінь, прикрасу для волосся тощо) та двох шовкових хустках зобразили п’ять викрадених стародавніх прикрас, знайдених археологами у прадавніх похованнях скіфів, сарматів і гунів. 

Автори нагадують, що колекція пограбованого Херсонського обласного краєзнавчого музею вважалася одним із кращих археологічних зібрань України. При відступі з Херсона російські окупанти вивезли артефакти до Криму. Зараз їх місцеперебування невідомо. 

«Наше “Сарматське золото” – це нагадування про те, що неймовірна кількість цінних артефактів була нахабно викрадена в українців, тож ми маємо докласти всіх зусиль, щоб повернути їх додому», – розповіла засновниця OLIZ Христина Оліярник.

У жовтні український бренд OLIZ випустив благодійну колекцію шовкових хусток “Викрадене мистецтво”. На них зобразили й твори, викрадені росіянами з Херсонського художнього музею. Французька акторка Ева Ґрін вдягла хустку із колекції «Викрадене мистецтво», яка присвячена художниці-самоучки з Олешок на Херсонщині Поліні Райко.

6 грудня у штаб-квартирі ООН французький режисер Бернар-Анрі Леві презентував документальний фільм “Слава героям”. Там він продемонстрував хустку з фрагментом розпису будинку мисткині із Херсонщини Поліни Райко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ