Підтримати нас

Хустка з розписом Поліни Райко опинилася в штаб-квартирі ООН

Автор статті
13 грудня 2023 07:35
483
Поширити:

6 грудня у штаб-квартирі ООН французький режисер Бернар-Анрі Леві презентував документальний фільм “Слава героям”. Там він продемонстрував хустку з фрагментом розпису будинку мисткині із Херсонщини Поліни Райко.

Про це йдеться на каналі United24.

Хустка бренду OLIZ з фрагментом розпису Поліни Райко

Як зазначається, у французькому та українському представництвах при ООН відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Слава героям» французького філософа та режисера Бернара-Анрі Леві про війну Росії проти України. 

Фільм Леві починається кадрами підриву Каховської ГЕС. Унаслідок цієї катастрофи були затоплені Олешки, де розташований будинок-музей української художниці, представниці наївного мистецтва Поліни Райко. У кишені французького режисера була хустка з фрагментом розпису будинку мисткині. 

Леві наголосив на важливості культури в протидії російській агресії, відзначив роботи Райко та зусилля United24, спрямовані на збереження української культурної спадщини, ідеться в дописі. 

“Це екзистенційна війна. Коли йдеться про екзистенційну війну, це означає війну за культуру. Ця хустка – частина душі України, і я ношу її в кишені саме з цієї причини”, – пояснив Леві.

Хустка була з благодійної колекції UNITED24 та бренду OLIZ «Викрадене мистецтво».

У жовтні цей український бренд випустив благодійну колекцію шовкових хусток “Викрадене мистецтво”. На них зобразили й твори, викрадені росіянами з Херсонського художнього музею. 

Поліна Райко – художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва, яка з 1998 року й до смерті у 2004 розписувала власний дім в Олешках. 

Її будинок перебував під загрозою підтоплення через підрив Каховської ГЕС у ніч на 6 червня 2023 року, який скоїли російські окупанти. Представник БФ ім. Поліни Райко Семен Храмцов 16 червня оприлюднив фотографії зруйнованого водою будинку. За його словами, у ньому збереглося близько третини робіт Райко, а внутрішні стіни обвалилися.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ