Підтримати нас

Розписаний будинок художниці Поліни Райко в Олешках зруйнований на 40% через підтоплення

Vgoru
Автор статті
16 червня 2023 11:12
2,335
Поширити:

У будинку художниці-самоучки Поліни Райко в тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині підтоплення внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС зруйнувало до 40% фресок.

Про це йдеться в дописі художника Семена Храмцова.

“Це траур! Прислали відео з будиночка Поліни Райко... Більшість внутрішніх стін обвалилися, тепер це жахливий опенспейс... Фресок десь 30-40% (зі стелями) збереглося, але "стіна з сестрами" повністю втрачена. І "муж-рибак", “медсестра”... все що нижче... “Коти” – наполовину, "дорога в рай" теж... Не знаю скільки він так ще вистоїть... Берегині якось планують "сушити дім", і гадаю треба надати інструкцію після спілкування зі спеціалістами, "що робити далі?", що можна зробити в тих умовах, які там наразі”, – ідеться в повідомленні.

Поліна Райко (1928-2004) — українська художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва. Малювати почала у 69-річному віці. Образна система мисткині поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки. Розписала власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани, де відтворила власну біографію, свою родину, домашніх тварин, картини природи. На фарби та пензлі витрачала майже всю мізерну пенсію.

Будинок Поліни Райко охороняється Законом України «Про охорону культурної спадщини». Цінність її творчості підтверджена багатьма як українськими, так і іноземними експертами. Творчість народної художниці ставлять в один ряд із мистецтвом Марії Примаченко та Катерини Білокур.

Ми написали цілий текст про незвичайну творчість художниці Поліни Райко.

В Олешках окупаційна влада забороняє людям самостійно евакуйовуватись і перешкоджає українським волонтерам надавати допомогу, але сміливці та відчайдухи роблять дива. Волонтери, які об’єдналися в Телеграм-групі, присвяченій евакуації, вивезли із затоплених місць більше ніж 2 тисячі людей. Безплатна евакуація відбувається як на автобусах по суходолу, так і човнами.

Про те, як зараз живуть люди в Олешках, команда «Вгору» дізналася з перших вуст.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ