Підтримати нас

Україні загрожує втрата безвізу і траншів МВФ

Автор статті
29 жовтня 2020 07:26
859
Поширити:

Конституційний суд скасував ст. 366-1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних до декларації.

Це сталося 27 жовтня. Також суд визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя. На виконання рішення НАЗК о 19:00 закрив доступ до електронних декларацій.

Антикорупційна громадська організація Transparency International Ukraine одразу ж відреагувала на це. У Transparency International заявили, що КСУ «скасував більшу частину антикорупційної реформи»: скасував кримінальну відповідальність за завідомо недостовірне декларування або навмисне неподання декларації, визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю і перевірки декларацій, цілодобового доступу до декларацій і контролю способу життя. Суд заборонив НАЗК проводити «антикорупційні перевірки» в держорганах і складати протоколи про адміністративні порушення.

У Transparency International попередили, що рішення КСУ призведе до загрози втрати безвізу, траншу МВФ і загрожує нівелювати антикорупційну реформу. Організація закликала президента Володимира Зеленського «невідкладно взятися за свою обіцянку» використовувати законодавчу ініціативу, щоб відновити невідворотність покарання.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ