Підтримати нас

У Запоріжжі проходить фотовиставка: представлені кістки мамонта, які виявили через наднизький рівень води у Дніпрі після підриву Каховської ГЕС

01 жовтня 2024 07:57
146
Поширити:
Усі фото зі стоірнки Запорізького наукового товариства імені Якова Новицького

У туристичному інформаційному центрі міста Запоріжжя проходить виставка “Рятуємо новітню історію України від терору та забуття”. Там представлені фото кісток мамонта, які знайшли на узбережжя Дніпра після зниження рівня води через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

Про це повідомили у Запорізькому науковому товаристві імені Якова Новицького.

Житель Запоріжжя Костянтин Неліпа знайшов на узбережжі Дніпра, в якому після підриву Каховської ГЕС знизився рівень води три великі кістки стародавньої тварини. Пізніше виявилося, що це кістки мамонта: плечова, лопатка та велика гомілкова. 

Зазначається, що кістки знайшли у липні 2024 року. Орієнтовно, їх вік сягає 10 тисяч років, довжина перевищує 1 метр, а вага – понад 35 кілограмів.

“Такі знахідки є поодинокими для південних регіонів, але є важливими для дослідження міграції доісторичних тварин. Нині кістки передані до Національного заповідника “Хортиця’”, – йдеться в повідомленні.

У коментарі “Еспресо” Михайло Муленко розповів, що рештки мамонта вдалося виявити через наднизький рівень води у Дніпрі після підриву Каховської ГЕС. Унаслідок чого відкрилися великі ділянки нового узбережжя, яке колись було на глибині 4-5, іноді навіть 6 метрів.

За інформацією Суспільного, Костянтин Неліпа помітив декілька великих кісток під час риболовлі. Через соцмережі знайшов Михайла Муленка, виконувача обов'язків завідувача відділу охорони пам'яток історії, археології та природи Національного заповідника "Хортиця", та показав йому місце знахідки.

Як розповів Муленко, під час огляду кісток дослідники зробили припущення, що це рештки тварини мамонтової фауни. Аби їх не вкрали та не пошкодили, науковці вирішили забрати кістки із собою. Завдяки співпраці з палеонтологами з Києва вдалося виявити, що праві плечова кістка, лопатка та гомілка належать мамонту найвеличнішому.

Надалі науковці планують продовжити дослідження території, де були виявлені рештки мамонта. Нині ж кістки консервують для подальшого вивчення та експонування, йдеться в повідомленні.

  • Раніше в інтерв'ю "Вгору" археолог Сергій Нємцев розповів, що передбачити, що відкрила вода, які потенційні знахідки чекають на археологів, наразі неможливо. Загалом, історик вважає, що нам можуть відкритися археологічні знахідки від палеоліту до пізнього середньовіччя. Найімовірніше, це будуть пам’ятки, пов'язані з осілістю – поселення і стоянки.
  •  У спілці археологів України кажуть, що на дні водосховища були знайдені рештки Покровської Січової церкви. Серед сучасних знахідок є, ймовірно, німецький шолом. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів