Підтримати нас

У Києві презентують фільм-розслідування терору армії РФ на окупованій Херсонщині

10 жовтня 2024 14:55
112
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Данило Мокрик, журналіст-розслідувач видання The Kyiv Independent, зняв документальний фільм "Тіні на лівому березі" про окуповану Херсонщину. До роботи над проєктом долучились також і фахівці організації із документування воєнних злочинів “Truth Hounds”.

Про це йдеться на сторінці фільму у фейсбуці.

Команда фільму відвідала Херсонщину, в Миколаїв та Одесу, вони говорили з людьми, яким вдалось виїхати з окупації у 2023-2024 роках.

“Коли я запропонував Євгенії Моторевській (прим. керівниці відділу розслідувань воєнних злочинів в Kyiv Independent)  що наступне розслідування зроблю про російські злочини на окупованих територіях, вона... Скажімо так: висловила сумнів, що з цього щось вийде. Але воно таки вийшло. Із задокументованим системним терором на лівому березі Херсонської області - терором, який триває і зараз. Із іменами жертв, про яких ми досі з медіа не знали, і з індентифікованими російськими злочинцями. І навіть з розмовою з одним із цих росіян”, -  пише на своїй фейсбуці сторінці Данило Мокрик.

Журналісти поспілкувалися з десятками людей з окупованого лівого берега Херсонщини, а також встановити імена декількох досі невідомих жертв та ідентифікувати причетних до терору російських поліціянтів.

“У фільмі розслідується російський терор, зокрема – вбивство Руслана Руснака, якого росіяни забрали з власного дому в селищі Горностаївка та закатували до смерті в листопаді 2023 року”, - зазначають атори.

Прем'єра відбудеться 17 жовтня, о 19:00 в кінотеатрі  “Будинок кіно”​​ (вул. Саксаганського, 6). Після показу відбудеться обговорення фільму разом з автором.

  • У листопаді 2023 року в окупованому селищі Горностаївка Херсонської області відбулися масові затримання чоловіків. Затримали щонайменше 7 мирних громадян – двох молодиків відпустили через кілька днів, один помер після допиту, а щонайменше троє безслідно зникли.
  • Убитого чоловіка серед затриманих звали Руслан Руснак. Центр журналістських розслідувань раніше повідомляв, що 20 листопада 2023 року військові РФ незаконно позбавили його волі, а за тиждень рідні дізналися, що його вбили.
  • У селі Ольгине Каховського району російські військові вбили жінку, яка відстоювала своє майно, аби його не викрали росіяни.
  • А в селі Малі Копані на Херсонщині військові РФ незаконно забрали з дому та вбили подружжя Валерія та Анастасію Саксаганських. Це сталося 15 вересня 2023 року. У подружжя залишилася дворічна донька.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів