Підтримати нас

Судитимуть російських командувачів, які віддали наказ на обстріл Херсона й околиць, що призвело до смерті 24 людей

Вгору
25 січня 2024 16:05
1,025
Поширити:

До суду скерували обвинувальні акти щодо двох російських генералів та підполковника РФ, які віддали накази на обстріл Херсона 3 травня 2023 року. Той день став найбільшим за кількістю поранених і вбитих, коли загинули 24 людини, а 51 – отримала поранення.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Як раніше писала медіаплатформа "Вгору", йдеться про командувача 22-го Армійського корпусу Чорноморського флоту ВМФ РФ Аркадія Марзоєва, командира 8-го артилерійського полку берегової охорони 22-го АК Дмитра Жарких, а також командувача угрупування військ «Дніпро» ЗС РФ (штаб був на окупованій території Херсонщини) Олега Макаревича.
 

За даними прокуратури, на початку травня 2023 року Олег Макаревич видав оперативну директиву підпорядкованим підрозділам про обстріл Херсона. 
 
Виконанням завдання займалися генерал-лейтенант Аркадій Марзоєв та його підлеглий підполковник Чорноморського флоту РФ Дмитро Жарких. 
 
Під їх командуванням упродовж одного дня армія РФ завдала по цивільних об’єктах Херсона щонайменше 18 цілеспрямованих ударів реактивними та осколково-фугасними снарядами. 

Олег Макаревич обвинувачується у відданні наказу про вчинення воєнних злочинів, а Андрію Марзоєву та Дмитру Жарких інкримінують ще й ведення агресивної війни.

За цей злочин російським військовим загрожує позбавлення волі від восьми до 12 років.

Медіаплатформа “Вгору” підрахувала, що у 2023 році від російської агресії на правобережжі Херсонщини загинуло 389 людей, 1 тисяча 567 – отримали поранення. Найкривавішим днем минулого року стало 3 травня, коли за один день загинули 23 людини, а 46 – дістали поранення. Тоді російські військові обстріляли Херсон та його околиці: влучили у вокзал, заправку, АТБ, у житлові будинки. 

У 2023 році правоохоронні органи Херсонської області зареєстрували 12 тисяч кримінальних правопорушень за фактами воєнних злочинів у Херсонської області. З початку повномасштабного вторгнення ця цифра сягає майже 21 тисячі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ