Підтримати нас

Стали відомі переможці рейтингу "Книжка року 2016"

22 лютого 2017 10:34
196
Поширити:

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" визначився з призерами минулого року.

Гран-прі отримала Шевченківська енциклопедія у 6-ти томах. Нагородою відзначили 5-й та 6-й томи (Інститут літератури ім. Шевченка НАН України).

"Енциклопедію створювали понад два десятиліття. Над нею працював величезний колектив авторів й не один десяток редакторів. Тільки торік вийшли завершальні томи фундаментального видання. Хоча планували закінчити до 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка 2014 року. До видання увійшли понад 6 тисяч статтей, які підсумовують півтора сторіччя розвитку шевченкознавства", - кажеОлександр Боронь, завідувач відділу шевченкознавства Інституту літератури НАНУ.

У номінації "красне письменство" серед книг категорії "сучасна українська проза / есеїстика / драматургія" найкращою стала збірка Олеся Ульяненка "Яйця динозавра" видавництва "Люта справа".

У підномінації "жанрова література" перемогла книжка "Цензор снів" Юрія Винничука від видавництва "Фоліо".

Найкращою поетичною збіркою визнали "Антологію української поезії ХХ століття" від "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Серед зарубіжних видань найвищу оцінку дали "Сатанинським віршам" британського письменника індійського походження Салмана Рушді.

У категорії "життєписи" перемогу здобув Роман Горак і його "Кинути каменем: есеї про Ірину Вільде", випущені львівський видавництвом "Апріорі".

Перше місце в номінації "минувшина" посіли дві книги видавництва "Кліо" – "Україна: матеріалізація привидів" Джеймс Мейса і "1933: І чого ви ще живі?", а також біографічна книжка "Князі Вишневецькі" видавництва "Балтія-Друк".

Найкращими дитячими книжками визнали історії "Маляка і Гаплик", "Маляка і Навіжений дракон" і "Маляка – принцеса Драконії" Сашка Дерманського та видавництва "Теза", "Шалахмонеси" Григорія Фальковича від "Дух і Літера", "Ромео і Джульєтта", випущену видавництвом "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" і книжку "Видавництва Старого Лева" "Франко від А до Я", створену Богданом і Наталею Тихолозами.

У номінації "видавничий імідж" перемогу отримало "Видавництво Старого Лева".

76 експертів "книжки року 2016" оцінили 1098 видань. Із повним списком номінантів можна ознайомитися за посиланням.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ