Підтримати нас

Скільки тисяч гектарів заповідної території втратила Україна за час окупації заповідника “Асканія-Нова”

05 червня 2024 16:33
202
Поширити:
Фото: УНІАН

За період окупації російською армією заповідника “Асканія-Нова” Україна втратила близько 6 тисяч гектарів заповідної території.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі телемарафону, пише УНН.

За його словами, також російські військові використовують як військові базу острів Джарилгач, вся територія якого та частина прилеглої акваторії входить у Національний природний парк “Джарилгацький”, та не дотримуються там заповідного режиму.

“Я впевнений в тому, що після деокупації, після тієї роботи яку зроблять наші ЗСУ ми зможемо оцінити всі збитки й спільно з міжнародними партнерами шукати шляхи як саме цю територію відновлювати, тому що важко відновлювати те що природа створювала сотню років. Але я впевнений, що мінімальні заходи ми зробити зможемо”, – зазначив Руслан Стрілець.
  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси.
  • У квітні 2024 року окупаційна влада відкрила для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”. У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів