Підтримати нас

«Щоб повернути людям безпечне життя – щодня ризикуємо власним», – сапер розповів про розмінування Херсонщини

Вгору
Автор статті
25 лютого 2024 21:22
311
Поширити:

Керівник підрозділу управління вибухотехнічної служби Сергій Устименко у вересні 2022 року брав участь у гуманітарному розмінуванні деокупованих територій Харківської області, у березні 2023 року змінив колег на Херсонщині. 

Історію служби Сергія опублікувала Національна поліція України.

За його словами, населені пункти Херсонської області були щільно заміновані. Знаходили й знешкоджували багато нерозірваних касетних боєприпасів, протитанкові, протипіхотні міни, які російські військові розміщували в метрі одна від одної.

Також окупаційні війська залишили багато розтяжок та подвійних пасток – під одною міною прихована друга, йдеться в тексті.

Керівник підрозділу розповів, що сапери цілодобово обстежували узбіччя автомобільних доріг, залізничних колій, ліній електропередач, газогонів та об’єктів критичної інфраструктури.

“Так, аби працівники екстреної служби мали змогу перекрити газовий вентиль – за допомогою металошукачів та щупів розчищали вісім кілометрів дороги майже два дні», – згадує Сергій Устименко.

Крім того, одно разу Сергій ледве сам не загинув: він надто близько підійшов до протипіхотної міни, яка за 16 метрів зчитує кроки, а на відстані 10 метрів – детонує, інформують у відомстві.

  • З 19 по 25 лютого на деокупованій території Херсонської області підрозділи з розмінування Державної спеціальної служби транспорту знешкодили 696 вибухонебезпечних предметів.
  • Розмінування Херсонщини – процес тривалий, відповідальний, небезпечний і надскладний. Раніше в інтерв’ю Медіаплатформі «Вгору» рятувальник Олександр Дворецький розповів, чому на розмінування Херсонщини підуть десятки років. 
  • 21 грудня 2023 року, під час конференції Олександр Прокудін заявив, що Херсонська область на першому місці за кількістю саперів, залучених до розмінування території.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ