Підтримати нас

Обласна влада розповіла, скільки працює саперів на Херсонщині

Автор статті
21 грудня 2023 15:14
537
Поширити:

Херсонська область на першому місці за кількістю саперів, що працюють над розмінуванням територій.

Про це на пресконференції 21 грудня заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Очільник області наголошує, що кількість саперів збільшилася більш ніж удесятеро – зараз їх 830 проти 80, які були на початок лютого 2023 року. На той момент було розміновано 3 тисячі гектарів – зараз 156 тисяч гектарів, із них 133 – це землі сільськогосподарського призначення. Тому фермери змогли засіяти доволі значну частину посівних земель, але їхню кількість наступного року планують збільшити в три-чотири рази, втім, як і збільшити кількість саперів.

На питання від Медіаплатформи Вгору щодо загибелі працівників сільських господарств на полях – чи то були наслідки самостійного розмінування, чи то випадки на обстежених саперами землях, чи трагедії сталися внаслідок нових прильотів – Олександр Прокудін запевнив, що на обстежених саперами ділянках таких випадків не було, але сапери не виключають, що таке може бути:

«Нова вибухівка в «пластикових обладунках» не фіксується звичайними металошукачами, навіть дрони для розмінування її не бачать. Тому не можна зараз сказати, що на розмінованих землях не буде в нас якоїсь надзвичайної події».

Проблему очільник області вбачає в тому, що фермери почали розміновувати поля самостійно. Навіть наводить приклад, коли людина підірвалася, коли працювати на нерозміноване поле вийшла втретє: вдалося посадити, зібрати врожай, а на другій посівній сталося нещастя.

20 грудня Прокудін говорив, що на правобережжі Херсонщині розмінували майже 23% земель.

Раніше в інтерв’ю Медіаплатформі «Вгору» рятувальник Олександр Дворецький наголошував не небезпеці самостійного розмінування і розповів, чому на розмінування Херсонської області підуть десятки років.

Лише минулого тижня на деокупованих територіях Херсонської області сапери обстежили майже 3 тисячі 400 гектарів територій та знешкодили понад 800 вибухонебезпечних предметів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ