Підтримати нас

Що нам підготували в травні

Автор статті
01 травня 2019 07:17
734
Поширити:

Останній місяць весни припас для українців цілу низку нововведень. Так, власників євроблях штрафуватимуть, введуть нові правила техогляду автомобілів, за борги за комуналку нараховуватимуть пеню, а для отримання субсидій необхідно буде заново подати документи.

Штрафи для євроблях

Закон про розмитнення євроблях набуде набути чинності вже з 25 травня. Згідно з ним,   власники авто на іноземній реєстрації не можуть передавати їх іншим людям, працювати в таксі, а за перевищення терміну перебування в країні їх чекає штраф або конфіскація автомобіля. Розмір штрафу залежить від тривалості прострочення і варіюється від 8,5 до 170 тисяч гривень.

Пільговий період розмитнення євроблях закінчився ще наприкінці лютого, а тепер автовласникам потрібно платити за розмитнення повну суму.

Так, якщо перебувати на території України в режимі тимчасового ввезення до 10 діб, штраф становитиме 5100 грн, до 20 діб – 17 тис. грн, до 30 діб – 85 тис. грн, більше 30 діб – 170 тис. грн або конфіскація транспорту.

Перепризначення субсидій​​​​​​​

У травні багатьом одержувачам субсидій потрібно буде заново подати документи для нарахування  держдопомоги. У Мінсоцполітики обіцяють, що в травні субсидії автоматично перепризначать тільки десь для 3 млн домогосподарств. Заново подати документи потрібно буде тим, кому субсидію призначали раніше не на всіх зареєстрованих у квартирі, а на тих, хто там фактично проживає. Також до цієї категорії входять українці, у яких в складі сім'ї за останній рік були зміни, і люди, які орендують квартиру. А ще підтвердити право на субсидії потрібно переселенцям.

До того ж, з травня набуває чинності правило: сім'ю, в якій заборгованість з комуналки перевищує 340 грн, позбавлять можливості отримувати субсидію готівкою.

Пеня за комуналку

З 1 травня українцям потрібно буде платити за комунальні послуги за новими правилами, бо набуває чинності оновлений закон про ЖКГ. Головне нововведення -  на борги за комунальні послуги будуть нараховувати пеню – 0,01% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Але загальний розмір пені не буде перевищувати 100% заборгованості. Також постачальники комунальних послуг зможуть навіть відключати боржників.

Нові правила техогляду​​​​​​​

З 1 травня зміняться і правила техоглядів. Після проходження техогляду автомобілісти повинні будуть наклеїти на лобове скло спеціальну радіочастотну мітку, на якій буде записана інформація про те, чи проходив автомобіль ТО. Це робиться для того, щоб правоохоронці в майбутньому могли зчитувати інформацію з цих міток на відстані, не зупиняючи транспорт.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ