Підтримати нас

Шахраї надсилають повідомлення нібито від податкової або суду. Що відомо? 

08 жовтня 2024 18:43
62
Поширити:
Фото: Pexels

Одним із найпоширеніших різновидів шахрайських схем виокремили повідомлення від нібито податкової або суду. Через це людина може втратити кошти. 

Про це повідомляє експерт з інформаційно-комунікаційних технологій та голова фонду «Об'єднання» Юрій Антощук.

Він розповідає про різні приклади таких листів. Зокрема, один із них надсилають на пошту, де вказане ФОП та дійсна юридична адреса. 

“У листі йдеться, що здійснюється виконання впровадження щодо ФОП, є судове рішення. І щоб не чекати документів, які, ніби, відправили поштою на відповідну адресу, шахраї пропонують вже зараз ознайомитися із ними, перейшовши за посиланням, яке сховане за словами "Документи.zip". А щоб переконати, що це безпечний лист, внизу додають текст, що його перевірено антивірусом Аваст. А сам лист відправлений, ніби, від імені суду”, – додає Антощук. 

Вказані "Документи.zip" ведуть на файлообмінник, в якому міститься код. Наслідок цього – можлива втрата коштів. 

Такий вид шахрайства належить до соціальної інженерії. За даними НБУ, у 2023 році 80 % збитків припав на такий вид шахрайства.  

  • За останні кілька днів четверо жителів Херсонської області через різні шахрайські схеми втратили зі своїх банківських рахунків загалом 352 тисячі 700 гривень.
  • Кореспонденти “Вгору” розповідали про те, як захиститись від інтернет-шахраїв та про поради експерта.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів