Підтримати нас

Сальдо заявив, що люди без російського паспорта не отримуватимуть пенсію на окупованій Херсонщині

11 жовтня 2024 19:20
136
Поширити:
Фото: freepik

На окупованій території Херсонської області з 1 січня 2025 року місцеві жителі без російського паспорта не отримуватимуть соціальну пенсію.

Про це йдеться на сторінці в телеграм-каналі незаконного голови Херсонщини Володимира Сальда.

Він заявив, що виплати нібито відновлять після того, як люди отримають російський паспорт. Також він стверджує, що нові правила соціального та пенсійного забезпечення – “підтримка” різних груп населення. 

У коментарі “Вгору” юристка Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров'я”, адвокатка громадської приймальні УГСПЛ в Херсоні Наталя Юрченко повідомила, що таким чином аналогічно відбувався тиск на людей у різних сферах, зокрема соціальної та медичної. Також – це елемент примусової паспортизації. 

“Більша частина місцевих жителів не отримала російських паспортів. Тиск відбувається на більш незахищені верстви населення, зокрема пенсіонерів. Вони постають перед вибором – або позбавлення коштів для існування, або російський паспорт”, – додала правозахисниця. 

Так само такий тиск спостерігався щодо бізнесу та його перереєстрації за законами РФ та нерухомого майна.

  • В коментарі “Вгору” заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов розповів, що окупаційна адміністрація погрожує депортацією тим людям, які відмовляються брати російський паспорт. Відомий випадок, коли на лівобережжі Херсонщини сильно побили людину, яка не захотіла отримувати документи РФ. Після цього вона була вимушена їх узяти.
  • В Міністерстві юстиції зазначають, що насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів